Také jste si vždycky říkali, že po Česku budete cestovat, až objevíte svět? Jenže člověk míní a koronavirus mění. A proto letos řada Čechů vymění zahraniční dovolenou za poznávání domoviny. Jak si dovolenou v Česku co nejlépe užít?

Jaká situace bude v souvislosti s koronavirem panovat za pár týdnů nebo měsíců, zatím nedokáží predikovat ani odborníci. I když se bezpečnostní opatření postupně uvolňují, je jisté, že na velké cestování to v létě, které je prakticky za dveřmi, moc nevypadá.

Ale to, že se letos možná nepodíváte k moři, ještě neznamená, že byste dovolenou měli odpískat. Naopak – i v Česku najdete hromadu zajímavých míst, která stojí za návštěvu. A kromě toho, že poznáte nová zákoutí české kotliny, také podpoříte tuzemský cestovní ruch, který v této době uvítá každou finanční vzpruhu.

Máme pro vás trojici důvodů, proč se vyplatí dát tuzemské dovolené šanci.

1. Žádná jazyková bariéra

Vyrazit za hranice bez znalostí jazyků je vždycky trochu dobrodružství. Zatímco extrovertům nedělá potíže domluvit se s obyvateli cílové destinace lámanou angličtinou, rukama a nohama, uzavřenější jedinci při tomto typu komunikace zpravidla trpí. Výhodou dovolené v Česku proto je, že se všude bez potíží domluvíte. 

TIP!
Vydejte se na dovolenou vlakem. A za jízdenky od Leo Express zaplaťte pomocí odložené platby.

Stejně bezproblémové bude i placení v obchodech nebo restauracích. Žádné studování kurzovních lístků a přepočítávání eur, kun nebo forintů na české koruny, o ceně produktů a služeb budete mít vždy jasno. A taky se nestane, že by vás na cestách zaskočila nefungující platební karta nebo kreditka, která z neznámého důvodu odmítá spolupracovat třeba při pronájmu auta.

Česká krajina
Česká krajina zkrátka stojí za prozkoumání.
Kde nakoupit vybavení na cesty?

I na cestování po České republice byste se měli pořádně vybavit. Mrkněte se, ve kterých obchodech můžete nakoupit s odloženou platbou. Na zaplacení nákupu budete mít 14 dní, a tak platbu můžete vyřešit třeba až po dovolené. A když vám některý z produktů nesedne? Jednoduše ho můžete vrátit, aniž byste museli čekat na vrácení peněz.

Autoprofi.cz
Porouchané auto představuje pohromu především v zahraničí, ale ani v Česku to není žádná výhra. Proto vozidlu před cestou dopřejte servisní prohlídku. Nářadí, autokamery, různé nosiče a boxy, chladničku nebo klimatizaci do auta a další příslušenství si můžete dokoupit v tomto e-shopu.

Cestovatelskýobchod.cz
Dáváte-li přednost dobrodružnější dovolené v divočině, bude se vám hodit kvalitní stan, teplý, ale zároveň lehký spacák, turistický batoh, ze kterého vás nebudou po pár kilometrech bolet záda, nebo repelent proti zákeřnému hmyzu. Potřeby pro outdoorovou výpravu pořídíte právě tady.

MALL.CZ
Oblečení, sportovní potřeby, drogerie nebo krmivo pro domácí mazlíčky. To, co neseženete jinde, zaručeně najdete v nabídce MALL.CZ i se slevovým kódem. Jeden z největších tuzemských e-shopů nabízí skladem tisíce produktů, a tak se můžete spolehnout, že k vám objednané zboží doputuje rychlostí blesku.

2. Každý si přijde na své

I když v Česku nemáme moře a za slanou vodou musíme za hranice, nabízí místní krajina něco pro každého. Ten, kdo chce dovolenou strávit aktivně, zamíří do hor (zde tipy, jak se sbalit na hory) nebo na kole otestuje nové cyklostezky. Fanoušci dobrodružství mohou sjet řeku, vyzkoušet paddleboard a další „mokré“ radovánky nebo si dopřát dlouho odkládaný adrenalinový zážitek. Příznivci historie konečně navštíví památky, které znají jen z fotek. A ti, kteří potřebují zkrátka „vypnout“, dají přednost wellness pobytu.

TIP!
Jako u moře se můžete cítit i v Praze. Užijte si vodní svět Aquapalace hned a plaťte až za 14 dní.

Podobná variabilita panuje i na poli ubytování. V Čechách, na Moravě i ve Slezsku najdete jak skromnější kempy nebo rodinné penziony, tak i honosné resorty, které si nezadají s těmi zahraničními. Záleží tedy jen na tom, jakou míru luxusu vyžadujete a kolik peněz jste ochotni do dovolené investovat. Představa, že v Česku tráví své volno jen ti, kteří chtějí ušetřit, je už dávno přežitá.

3. Turistická lákadla bez tlačenic

Podle údajů Českého statistického úřadu loni Česko navštívilo přes 22 milionů návštěvníků ze zahraničí. Vzhledem k pandemii viru covid-19 je už teď jisté, že letošní číslo bude výrazně nižší. To sice není příliš dobrá zpráva pro ekonomiku, ale pro tuzemské turisty bezpochyby ano.

Karlův most
Neradi se prodíráte davy? Na ty teď v centru Prahy nenarazíte.

Aktuální situace napovídá, že místa, která obvykle čelí enormnímu náporu návštěvníků, budou letos poloprázdná. A to znamená, že si je budete moci nerušeně prohlédnout, ať už půjde o starou Prahu, malebný Český Krumlov, zámek Lednice nebo třeba turisty vyhledávané zoologické zahrady v čele s tou v pražské Troji.

I v Česku zkrátka může být krásně, stačí, když si vyberete místo, které ještě neznáte, a uvidíte, že dovolená bude stát za to. Hlavně nezapomeňte na to, že není až tak důležité, kam jedete, ale také to, koho vezmete s sebou. V obou případech vám přejeme dobrý výběr!

Hodnocení článku:

(7 hlasů, průměrné hodnocení: 3.86 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x