Základní vybavení do první třídy dokáže pořádně provětrat peněženky všech rodičů. I když se při nákupech budete krotit, skončíte o pár tisícovek lehčí. Poradíme vám, jak postupovat, aby vás začátek školního roku finančně nezruinoval.

1. Nepřehánějte to

Jsou věci, bez kterých se váš potomek ve škole opravdu neobejde, a proto se na nich nevyplatí šetřit. Patří mezi ně kvalitní aktovka, praktický penál, pohodlné přezůvky, cvičební úbor, odolná láhev na pití nebo třeba kufřík s potřebami na výtvarnou výchovu.

Ale to, že máte doma prvňáka, neznamená, že musíte vykoupit papírnictví a pořídit mu všechny pomůcky, co trh nabízí. Mnoho z nich dítě stejně nikdy nevyužije. Raději počkejte, jaké požadavky na vybavení bude mít škola a konkrétní paní učitelka, a podle toho pomůcky dokupujte postupně.

Školní potřeby pro prvňáka
Vykoupit s novým školním rokem papírnictví není nutné.

2. Rozložte si platbu

Pokud víte, že by jednorázový výdaj ve výši několik tisíc mohl nabourat váš rozpočet, sáhněte po mallpay kartě, díky které máte k dispozici až 50 000 Kč a až 50 dní na zaplacení. Pokud čerpané peníze včas uhradíte, nebude vás použití karty stát ani korunu. Vždy naopak budete mít po ruce rezervu pro případy, že vás zaskočí více výdajů najednou.

Kartu můžete použít jak na nákupy na internetu, tak i v kamenných obchodech. A díky přehledné Zákaznické zóně vždy budete vědět, kolik peněz jste vyčerpali a kdy je nutné platby uhradit. Zaplatit navíc vždy můžete jen část útraty, zbytek si za férový a dopředu pevně daný poplatek posunete do dalšího měsíce. Vše je přehledné a transparentní, takže se nemusíte bát, že vás překvapí skryté poplatky.

TIP!
Ještě příjemnější nákupy s mallpay. Přečtěte si, co pro vás na podzim chystáme.

3. Kroužky ano, ale…

Fotbal, balet, hodiny angličtiny, lekce klavíru, plavání, gymnastika nebo parkour. To, že dnešní děti mají takřka neomezené možnosti, jak trávit volný čas, je skvělé. Ale je také třeba si uvědomit, že pro prvňáka, který byl dosud zvyklý na volnější režim v mateřské školce, může být zahájení školní docházky s jasně vymezenými pravidly náročné.

Proto mu mimoškolní aktivity dávkujte postupně, aby měl čas sžít se s novými povinnostmi a mohl si odpočinout, když ho výuka unaví. Pokud začnete s jedním nebo dvěma kroužky, také vás v průběhu září nezaskočí velké množství plateb naráz. Když bude mít dítě dostatek energie, vždy pro něj můžete vymyslet další zábavu.

Kroužky pro děti
Prvňáček by měl mít prostor pro odpočinek.

4. Vybírejte na internetu

Zatímco aktovku bychom vám doporučili vybírat fyzicky, aby si ji budoucí prvňáček mohl vyzkoušet, mnoho dalších školních potřeb seženete na internetu. A když trochu zápátráte, je pravděpodobné, že je pořídíte levněji než v kamenných obchodech. E-shopy totiž s blížícím se startem školního roku připravují pro školáky a jejich rodiče různé zvýhodněné nabídky.

Kvalitní školní batoh můžete koupit i online. S mallpay si objednáte třeba tři modely, v pohodlí domova je vyzkoušíte, vyberete s dítětem ten pravý a ostatní jednoduše vrátíte bez jakékoliv platby předem.

Na internetu navíc existují weby, kde najdete nejrůznější slevové kódy, které vám nákup ještě zlevní. A pokud se zaregistrujete na některém z cashbackových portálů, získáte určité procento z hodnoty objednávky zpět. Díky tomu můžete na větším nákupu ušetřit i stokoruny, které se na začátku školního roku v rodinném rozpočtu určitě neztratí.

5. Nechte si pomoct od státu

Pokud musíte doma počítat každou korunu, spolehněte se na pomoc od státu. Ten rodinám s nižšími příjmy nabízí jednak tzv. pastelkovné, které Ministerstvo školství pro letošek navýšilo na 500 Kč. Díky němu děti od státu zdarma získají balíček základních školních potřeb v této hodnotě. Nejde sice o vysokou sumu, ale i pětistovka se počítá. 

Další příspěvek vám může poskytnout Úřad práce. Pokud prokážete, že ze svých příjmů nejste schopni potřeby do školy pořídit, můžete získat až částku, která odpovídá desetinásobku životního minima jednotlivce. To letos činí 3 860 korun, takže můžete dosáhnout až na 38 600 Kč. Musíte ale počítat s tím, že se nevyhnete obíhání úřadů a papírování.

Hodnocení článku:

(4 hlasů, průměrné hodnocení: 3.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x