Každého občas překvapí nečekané výdaje, které doslova udělají čáru přes rozpočet. Čekání na výplatu se pak zdá jako pořádně dlouhý a špatný film. Zeje i váš účet pár dnů před výplatou prázdnotou? Hlavně žádnou paniku! Poradíme vám, jak z prekérní situace vybruslit.

1. Rozplánujte si výdaje

Vydělte částku, jež vám na účtu zbyla, počtem dní, které ještě musíte do výplaty přečkat. Díky tomu získáte maximální sumu, kterou můžete denně utratit. Máte-li k dispozici 1000 Kč a týden do termínu, kdy vám dorazí peníze, znamená to necelých 143 Kč na den. To sice není nijak závratná částka, ale přežít se s ní, pokud se uskromníte, dá. Nebudeme vám tvrdit, že je tento nouzový režim kdovíjaká zábava, ale zkuste dodržování plánu vnímat jako dobrodružství – pokud jste na táboře splnili bobříka mlčení, určitě si poradíte i s omezenými výdaji.

2. Eliminujte zbytečné útraty

Nouzový režim vás donutí si uvědomit, kde všude se dá ušetřit. Pozitivní je, že si možná některé nové návyky přenesete do dalšího fungování. Jste zvyklí během pracovních dnů chodit na oběd do restaurace? To vám dočasný „předvýplatový“ plán nedovolí. Co s tím? Jednoduše si jídlo na další den připravte doma – sice to asi nebude prvotřídní steak, ale za kvalitní suroviny nemusíte utratit majlant. Stačí v kuchyni zapojit fantazii, oprášit kuchařské knihy nebo po receptech zapátrat na internetu. To samé platí i pro sport nebo kulturu – volte řešení, které vás nic nestojí. Běžte si zaběhat, zacvičte si doma a místo filmové novinky v kině si pusťte oblíbenou klasiku stáhlou z internetu nebo na DVD.

5 tipů, jak přežít poslední dny před výplatou
Počítáte každou korunu? Zkuste si udělat plán vašich útrat na další měsíc

3. Vyhněte se neuváženým řešením

Ocitnout se bez prostředků není příjemné, ale přesto byste se měli obloukem vyhnout unáhleným řešením v podobě peněz od pochybných úvěrových společností. Půjčka do výplaty, půjčka do výplaty pro každého, půjčka do výplaty ihned na účet. I když to všechno zní jednoduše a třeba i lákavě, ve skutečnosti se s podobnými půjčkami, které se na první pohled mohou tvářit přátelsky a výhodně, pojí vysoké úroky a nevýhodné podmínky. A ty vás mohou dostat do dluhového kolotoče, ze kterého se těžko vyskakuje.

4. Využijte pomocníky v nouzi

Máte od banky pro strýčka Příhodu zřízený kontokorent? Právě nastal ideální čas možnost přečerpání účtu využít. Totéž platí i pro kreditní kartu, máte-li ji k dispozici. Nenechte se ale nalákat vidinou snadno získaných peněz a využijte pouze takovou částku, kterou nezbytně potřebujete, abyste pak závazek mohli bez potíží splatit bez zbytečných úroků. Pokud ani jeden z uvedených produktů nemáte, můžete nenadálé nákupy vyřešit také pomocí odložené platby. Vybrané zboží díky ní dostanete hned, ale zaplatit za něj můžete kdykoliv během 30 dní od doručení, tedy až ve chvíli, kdy už nebudete „na suchu“. Na rozdíl od půjčky je odložená platba zdarma.

5. Začněte si vytvářet finanční polštář

Berte zkušenost s krizovým hospodařením jako znamení, že byste si měli postupně vytvořit finanční rezervu na horší časy, abyste podobnou prekérní situaci nemuseli znovu řešit. Nemusíte si stranou odkládat obří sumy – i nižší částky se počítají a jsou lepší než nic. V ideálním případě by pak vaše úspory měly dosahovat alespoň částky, ze které byste v případě úplného výpadku příjmů bez potíží vyžili po dobu tří měsíců. Je jasné, že takovou sumu nenastřádáte z měsíce na měsíc, ale čím dříve začnete spořit, tím lépe budete schopni čelit situaci, kdy vás zaskočí výdaje, se kterými jste nepočítali.

Hodnocení článku:

(3 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

2 Comments
nejstarší
nejnovější nejoblíbenější
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
Kristyna

Myslím, že když má někdo do výplaty pár korun, tak není tak hloupý aby je utratil za návštěvu kina nebo restaurace. Takže to jako tip k ušetření není. Divim se jaký blbosti sem dokážete napsat a považovat je za užitečné rady,sorry not sorry. Asi jako, když máte 1000 Kč do výplaty, tak nejezděte na dovolenou a nekupujte si drahý alkohol.

Milan Postránecký

Dobrý den, Kristýno, jsme rádi, že je pro vás takováto úvaha samozřejmá. Byla byste překvapená, kolik lidí i v tíživé finanční situaci utrácí za zbytné věci, nebo si na ně dokonce půjčuje. A častokrát ani ne v bance, ale u pochybných lichvářů, kteří jejich situace zneužívají. Vzhledem k tomu, že se ve finančním sektoru pohybujeme dennodenně už několik let, víme, že jsou takových případů v Česku stále tisíce. Proto nám přijde důležité na to upozornit, přestože vám i mnohým dalším to může připadat jako banalita. Zdraví Milan, mallpay

2
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x