Lidé, kteří nemají našetřenou dostatečnou finanční rezervu, často pořizují vánoční dárky na dluh. I když je k tomu vede bohulibý záměr udělat radost svým blízkým, po svátcích přichází vystřízlivění v podobě splácení půjčky. A bohaté Vánoce se mohou proměnit v kolotoč finančních problémů. Jak se úvěrům na dárky vyhnout?

1. Stanovte si rozpočet

Než se pustíte do samotného nakupování, stanovte si částku, kterou můžete za dárky utratit, aniž by to pocítil váš rodinný rozpočet. A tento limit se snažte za každou cenu dodržet. Když si určíte pevný strop, nebudete smutně pokukovat po věcech, které si zkrátka nemůžete dovolit. A po Vánocích na vás nebude čekat vybílený účet.

České bankovky
Buďte realisté a přizpůsobte nákupy svým finančním možnostem.

Finanční limit vám usnadní také nakupování na internetu – cenové srovnávače i e-shopy zpravidla umožňují, abyste si vyfiltrovali produkty v konkrétní cenové hladině. Této možnosti rozhodně využijte, protože díky ní nebudete trávit čas prohlížením dárků, které jsou nad vaše finanční možnosti. Pokud preferujete kamenné obchody, vyrazte na nákupy pouze s danou částkou. I když to zní trochu přísně, zamezíte tak tomu, že utratíte víc, než máte v plánu.

Zajímá vás, kolik peněz lidé v Česku investují do nákupu vánočních dárků? Z čerstvého průzkumu MALL.CZ vyplývá, že Češi za Vánoce nejčastěji utratí mezi 5 a 10 tisíci korun. Většina lidí pořizuje 5 až 10 dárků, čtvrtina 15 a více. Největší množství balíčků pod stromečkem se obvykle objevuje v domácnostech s malými dětmi.

2. Plaťte za dárky až po Vánocích

Chcete-li ulevit své peněžence, zapomeňte na půjčku nebo nákup na splátky a raději dárky nebo jejich část nakupte s odloženou platbou. Pokud si vyberete tuto moderní platební metodu, můžete nákup uhradit kdykoliv během 30 dnů od doručení. Společnost Skip Pay ale pro své klienty připravila speciální akci – za zboží objednané před svátky mohou zaplatit až v průběhu ledna. Tedy třeba až po výplatě za prosinec.

TIP!
A ve kterých e-shopech můžete odloženou platbu využít? Jejich seznam se v poslední době rozrostl.

Kromě toho, že vám odložená platba umožní snížit částku, kterou za Vánoce jednorázově utratíte, získáte s ní i další výhody. Zboží si budete moct před zaplacením v klidu prohlédnout, vyzkoušet a otestovat, jestli je pro vás to pravé. Za každý nákup s Skip Pay navíc získáte bonusové body a další odměny, které vám nakupování zpříjemní. A to nejlepší? Za využití služby samozřejmě nezaplatíte ani korunu. 

3. Nenakupujte na poslední chvíli

Zmíněný průzkum ukázal, že 11 % Čechů dárky nakupuje už v září. K nim se v říjnu a listopadu přidávají ti, kteří neradi nechávají věci na poslední chvíli a chtějí se vyhnout klasickým tlačenicím v obchodech. Není asi velkým překvapením, že s dostatečným předstihem pořizují dárky spíše ženy než muži. Pár dní před Štědrým dnem nakupuje pravidelně 11 % lidí a velmi často 27 %.

Pokud vyrážíte na lov dárků se Štědrým dnem na krku, riskujete, že kvůli časovému presu v panice popadnete první věc, která vám přijde pod ruku. Neuváženým impulzivním výběrem jednak zvyšujete pravděpodobnost, že se netrefíte obdarovávanému do vkusu, ale dost možná také utratíte více peněz, než jste měli v plánu.

4. Nepřehánějte to

Věcně se s rodinou a kamarády domluvte na tom, v jakém cenovém rozpětí by se dárek, který si navzájem vyměníte, měl pohybovat. Částku stanovte s ohledem na finanční možnosti všech zúčastněných, aby si nikdo nemusel připadat trapně, když někomu věnuje milou drobnost, zatímco sám dostane dar za tisíce.

Domácí sladkost také potěší
S láskou vyrobená sladkost vždy potěší.

Pokud nikdo není proti, můžete se domluvit i na dárku ruční výroby. Na internetu najdete tisíce nápaditých DIY návodů, a proto zdaleka nemusí jít o podivný od lepidla upatlaný výtvor. Vyrobit můžete třeba bylinkovou sůl do koupele, mýdlo nebo originální šperk. Skvěle fungují i dárky, které se dají zkonzumovat – vyzkoušejte třeba domácí vaječný likér, pečený čaj nebo směs na přípravu sušenek v ozdobné sklenici.

TIP!
Bez finanční injekce to nepůjde? Vybírejte dobře. Víme, jak poznáte pochybnou půjčku.

 5. Nenechte si nic namluvit

Obchodníci, reklamy i některá média veřejnost – dílem záměrně a dílem podprahově – přesvědčují, že Vánoce musí být hlavně bohaté. Každý rozumný člověk ale ví, že o tom, jestli budou svátky budou klidné a pohodové, nerozhoduje počet balíčků pod stromkem. Proto zapomeňte na iPhone na splátky nebo půjčky na věci, které nepotřebujete. Raději uspořádejte ty nejlepší Vánoce, jaké jsou ve vašich možnostech.

Štědrými Vánocemi se ohánějí i poskytovatelé půjček, kteří úvěry na nákup vánočních dárků popisují jako naprostou samozřejmost. Už ale nezmiňují, kolik lidí se kvůli podobným půjčkám dostalo do finančních potíží. Jakmile totiž skončí idylický vánoční čas, bohaté Vánoce se dlužníkovi budou každý měsíc hořce připomínat prostřednictvím splátek.

Hodnocení článku:

(5 hlasů, průměrné hodnocení: 2.60 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x