Náklady na bydlení stále stoupají, a proto se každá koruna počítá. Pokud hledáte způsoby jak zdravě a bez velkého omezování optimalizovat domácí rozpočet, nevyhazovat peníze za zbytečnosti a snížit výdaje na chod domácnosti, máme pro vás jednoduché tipy, které by se vám mohly hodit.

1. Neplýtvejte energiemi

Pokud nechcete žít jako poustevník, platbám za energie se nevyhnete. Můžete je ale snížit. Jak? Naučte se zhasínat. Elektroniku nenechávejte běžet v úsporném stand-by režimu, ale vypínejte ji. Klasické žárovky vyměňte za jejich LED protějšky, které mají násobně delší životnost a mnohem nižší spotřebu. Při nákupu spotřebičů studujte energetické štítky a vybírejte ty z úsporné kategorie A+++. Spotřebu vody pak snížíte tím, že upřednostníte sprchu před vanou a budete používat úspornou sprchovou hlavici. A investovat můžete také do speciálních perlátorů, které významně sníží objem vody, která protéká vodovodními bateriemi. Pak už jen stačí čekat, až se opatření projeví na vašem vyúčtování.

Spotřebiče v režimu stand-by zbytečně spotřebovávají energii.
Vypínejte počítač, když ho právě nepoužíváte.

2. Udělejte si systém v nakupování

Taky někdy vyhazujete z ledničky nebo spíže potraviny, které se zkazily, než jste je stihli zpracovat? Plýtvání potravinami je přitom nejen zbytečné, ale také neuctivé – vůči planetě i těm, kteří nemají jídla nazbyt. Proto zkuste nakupovat tak, abyste zásoby stíhali spotřebovat. Pomůže vám nákupní seznam, na který si napíšete jen ty položky, které vám doma docházejí nebo chybí. Čerstvé potraviny nakupujte častěji a v menším množství, zatímco ty trvanlivé můžete naopak pořídit ve větších baleních, která vám vydrží delší dobu, a navíc vycházejí levněji.

TIP!
Nevyhazujte peníze za nákupy naslepo. S odloženou platbu Skip Pay si produkty nejprve prohlédnete a zaplatíte za ně kdykoli během 30 dnů po doručení.

3. Nezatěžujte peněženku a planetu PET lahvemi

Přestože ve většině českých domácností teče z kohoutku dobrá pitná voda, mnoho lidí – možná i ze zvyku a setrvačnosti – spoléhá na balenou vodu nebo sladké limonády v plastu. Přestaňte se tahat s kartony PET lahví a dejte kohoutkové vodě šanci. Ulevíte tak nejen svým zádům a peněžence, ale také snížíte objem plastového odpadu, který zatěžujte životní prostředí. V některých lokalitách může být voda z kohoutku lehce cítit chlorem, to ale není nic, s čím by si neporadila filtrační konvice. A pokud vám „samotná“ kohoutková zkrátka nechutná, smíchejte ji s ochuceným sirupem nebo z ní v Sodastreamu vyčarujte bublinkový nápoj s příchutí.

Vypěstujte si domácí bylinky.
Bylinky zvládnete vypěstovat i v bytě.

4. Pusťte se do pěstování

Máte zahrádku? Tak se pusťte do zahradničení! K tomu, abyste si vypěstovali domácí rajčata, papriky, dýně, jahody, salát nebo mrkev, nepotřebujete hluboké botanické znalosti, stačí jen semínka nebo sazeničky, malý záhonek, základní zahradnické náčiní a trpělivost. Kromě toho, že ušetříte za nákup zeleniny a ovoce, vás bude hřát pocit, že se vám bez velkého úsilí podařilo vypěstovat vlastní bio plodiny. Pokud bydlíte v bytě, můžete leccos vypěstovat na balkoně nebo jen na okně – začněte třeba domácími bylinkami nebo se zkuste naklíčit řeřichu, čočku, červenou řepu nebo mungo fazole. Kromě toho, že jsou klíčky zdravé, je zábava sledovat, jakou rychlostí se derou na svět.

5. Nevyhazujte za zbytečnou chemii

V regálech drogerií najdete stovky čisticích prostředků s nejrůznějším účelem – čističe na koupelnu, podlahy, indukční desku nebo ledničku, spreje na odstranění prachu, leštiče na sklo a okna, multifunkční vlhčené ubrousky. Pokud při výběru tápete nebo jednoduše nechcete kupovat další lahev plnou chemie, vyzkoušejte osvědčené kombo, za které zaplatíte doslova pár korun: jedlou sodu a ocet. Dva produkty, které seženete v každém obchodě, zvládnou nahradit většinu předražených čisticích prostředků. Soda neutralizuje pachy a v kombinaci s vodou jemně vyčistí téměř jakýkoliv povrch, zatímco ocet dezinfikuje a poradí si i s vodním kamenem.

Hodnocení článku:

(8 hlasů, průměrné hodnocení: 4.88 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x