Říká se, že nejlepší půjčka je ta, kterou nemáte. Splácení úvěru totiž vždy vyžaduje zodpovědnost i dobré plánování. Pokud vás ale čeká větší investice, která se bez půjčky neobejde, poradíme vám, podle jakých faktorů poznáte, že dluh ustojíte a splácení vám nezkomplikuje život.

1. Hospodaříte s přebytkem

Zásadním předpokladem pro spokojený život s půjčkou je vyrovnaný domácí rozpočet a existence finančního polštáře na horší časy. Pokud žádnou rezervu nemáte a jen tak tak zvládáte poplatit pravidelné výdaje, nebo se dokonce stává, že s penězi nevyjdete, další finanční závazek vaši situaci ještě zkomplikuje. Místo žádosti o úvěr raději zrevidujte, kam vaše peníze každý měsíc mizí a zkuste zredukovat zbytečné platby a omezit utrácení za věci, které nepotřebujete. Třeba díky tomu zjistíte, že zvládnete hospodařit i bez finanční injekce.     

TIP!
Nákupy až za 50 000 Kč a 50 dnů na zaplacení. Zjistěte, jak fuguje naše skipování.

2. Máte smysluplný účel

Brát si půjčku na věci, bez kterých se dokážete v klidu obejít, je nerozum. A to nejen v aktuální nejisté situaci, ale i v běžném režimu. Než o úvěr požádáte, dobře rozmyslete, jestli vám účel, ke kterému chcete peníze využít, stojí za několik let splácení. Jestliže chcete rekonstruovat bydlení, pořídit si nové auto, protože to staré už dosluhuje, nebo vyměnit letité spotřebiče za úspornější, dává úvěr smysl. Ale půjčku na dovolenou si raději odpusťte.

Úvěr na dovolenou
Dovolenou si po náročném období zaslouží každý. Ale ne na dluh.
Víte, že nakupovat můžete i bez půjčky?

S odloženou platbou mallpay můžete už dva roky nakupovat hned a platit až za 14 dnů. A díky naší novince – skipování – můžete při nakupování přeskočit všechny nepříjemnosti. S novými prémiovými účty můžete nakupovat až do výše 50 000 Kč, na zaplacení budete mít až 50 dnů. A pokud budete chtít, můžete si úhradu svých nákupů za férový poplatek posunout na následující měsíc. Tak proč se na několik let zadlužovat nebo se upisovat k nevýhodným půjčkám před výplatou, když na to můžete jít chytřeji?

3. Chcete sloučit stávající úvěry

Vytloukat půjčku půjčkou není příliš chytrý tah. Ale sloučit několik úvěrů, které měsíčně splácíte, do jednoho, je dobrý nápad. Konsolidace půjček vám usnadní život hned v několika ohledech. Místo několika splátek budete hlídat pouze jednu, která navíc může být nižší než součet těch původních. Pokud narazíte na výhodnou nabídku, můžete také dosáhnout na nižší úrokovou sazbu. A když to vaše finanční situace dovolí, můžete si vypůjčit ještě další peníze navíc. Je ale dobré vědět, že čím delší dobu splácení si u nové půjčky nastavíte, tím více peněz bance ve finále zaplatíte. 

TIP!
Konsolidace úvěrů vám může usnadnit život. Na co byste si ale měli dát pozor?

4. Máte stabilní zaměstnání

Stabilita je slovo, které se v posledních měsících skloňuje velmi často. Na vině je pochopitelně nový koronavirus, který řadě lidí zkomplikoval život. Mnohá odvětví zaznamenala v důsledku epidemiologických opatření strmý propad, který ještě nějakou dobu potrvá. Pokud se omezení dotkla i vašeho oboru a žijete tak trochu v nejistotě, co bude, snažte se s úvěrem počkat. Jestliže je ale pravděpodobné, že vás aktuální situace příliš neovlivní, můžete se do pátrání po výhodné půjčce bez obav pustit. Banky navíc, aby svým klientům vyšly vstříc, nyní nabízejí rychlé půjčky s velmi nízkou úrokovou sazbou, což vám hraje do karet.

Nekupujte zajíce v pytli. Na zaplacení nákupů s námi máte až 50 dní
Nekupujte zajíce v pytli. Na zaplacení nákupů s námi máte až 50 dní
Čára přes rozpočet kvůli aktuální situaci? Banka vám může vyjít vstříc

Jestliže na vás dopadla vládní protivirová opatření a máte problém se splácením svých závazků, snažte se situaci aktivně řešit. Banky pro své klienty připravily speciální programy, které jim splácení půjček v mimořádné situaci usnadní. Úvěr vám sice nikdo nevymaže, ale přesto můžete banku požádat o odložení nebo snížení splátek. Většina bankovních domů se svým klientům, kteří se ocitli v nouzi, bude snažit vyjít vstříc, jak dokazuje průzkum České bankovní asociace. Jisté ale je, že pokud strčíte hlavu do písku a budete doufat, že se problém sám vyřeší, koledujete si o mnohem větší průšvih.

5. Domovská banka vám nabízí online půjčku 

To, že se vám domovská banka průběžně ozývá s nabídkou výhodné půjčky, je dobré znamení. Vaše banka totiž dobře zná vaši finanční situaci, pohyb peněz na účtu i pravidelné platby. A kdyby vaše finanční skóre nebylo příznivé, jako potenciálně rizikovému dlužníkovi by vám peníze nenabízela. Předschválený limit úvěru, který můžete najít v internetovém bankovnictví, vám napoví, že vás banka považuje za osobu, jež si s finančním závazkem poradí. A navíc i orientačně zjistíte, kolik si můžete půjčit. To, jestli přijmete nabídku, která je na stole, nebo o úvěr požádáte v jiné bance, už je na vás.

Hodnocení článku:

(7 hlasů, průměrné hodnocení: 3.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x