Způsob platby, který preferujete při online nákupech, o vás prozradí, jestli fandíte moderním technologiím, nebo je vám bližší prověřená klasika. A co takhle vyzkoušet něco nového? Třeba vás inspiruje náš přehled platebních metod, s nimiž se můžete setkat v českých e-shopech. Nákupní dobrodružství může začít!

Shrnutí platebních možností e-shopů

  • dobírka
  • převod
  • rychlý bankovní převod
  • platba kartou
  • elektronická peněženka
  • digitální peněženka propojená s platební kartou
  • odložená platba

1. Stará dobrá dobírka

Dobírka je prostě evergreen, na který Češi nedají dopustit. Při nákupech v e-shopech ji stále upřednostňuje více než třetina lidí, čímž se tuzemský online trh odlišuje od toho západoevropského. Co za oblibou dobírky stojí? Pravděpodobně fakt, že řada zákazníků stále úplně nedůvěřuje platbě předem a nechce se na internetu dělit o údaje ze své platební karty. Při objednání zboží na dobírku za nákup zaplatíte až ve chvíli, kdy si ho fyzicky převezmete na poště, od kurýra nebo v některém z úložných míst. Nevýhodou tohoto způsobu doručení je, že si za něj obvykle pár desítek korun připlatíte, ale na druhou stranu vás nemusí trápit pocit, že vaše platba zůstane viset ve vzduchoprázdnu.

2. Trochu přežitá platba převodem

Platba převodem je lehce pozapomenutý způsob úhrady. Jde vlastně o mezistupeň mezi klasikou v podobě dobírky a modernějšími platebními metodami. Poté, co si v nákupním košíku zvolíte platbu převodem, zpravidla obdržíte e-mail s instrukcemi, na jaký účet a v jakém termínu musíte nákup uhradit. Částku pak jednoduše převedete pomocí platebního příkazu v internetovém bankovnictví. Slabinou tohoto systému je, že je – s ohledem na dnešní zrychlenou dobu – zbytečně komplikovaný a zdlouhavý. A i když se doba připsání peněz mezi bankami stále zrychluje, zdá se, má platba převodem léta největší slávy za sebou.

3. Rychlý bankovní převod

O dost rychlejší platbu nabízí online bankovní převod neboli tzv. platební tlačítko v platební bráně. Každá banka této metodě říká jinak – např. Česká spořitelna má Platbu24, Raiffeisenbank eKonto, ČSOB Platební tlačítko a Komerční banka ji nazývá MojePlatba. Převod peněz probíhá pomocí zabezpečené platební brány, která vás po kliknutí na příslušnou ikonku přesměruje přímo do vašeho internetového bankovnictví. Po přihlášení se vám zobrazí příkaz k úhradě s předvyplněnými údaji prodejce. Příkaz potvrdíte, autorizujete prostřednictvím kódu z SMS zprávy a platba se bleskově strhne. Potíže mohou nastat ve chvíli, kdy chcete nakupovat ze zařízení, v němž nemáte nainstalované internetové nebo mobilní bankovnictví. Pak musíte nákup buď odložit, nebo vybrat jiný způsob úhrady.

Rychly bankovni prevod
Rychlý bankovní převod nemusí být pro každého

4. Blesková platba kartou

Online platba kartou je oblíbená především mezi mladšími lidmi, pro něž je bezhotovostní platební styk často  přirozenější než hledání hotovosti v peněžence. Celý proces je rychlý, nekomplikovaný a při dvoufázovém ověření prostřednictvím esemesky i bezpečný. Stačí z karty opsat 16 číslic (případně 15, máte-li kartu American Express), datum platnosti a třímístný CVV/CVC kód z rubové strany, potvrdit platbu a pak už jen čekat na doručení. I když tento způsob patří mezi nejpohodlnější platební metody, řada lidí jednoduše nemá dobrý pocit, když musí na internetu zadávat údaje ze své karty, a raději zvolí dobírku.

5. Elektronická peněženka

Elektronická peněženka funguje jako virtuální „překladiště“ peněz, které můžete využít ve chvíli, kdy potřebujete rychle zadávat platby na internetu, ale zároveň nechcete napřímo zadávat údaje z platební karty. Jak na to? Stačí si založit účet u některého z poskytovatelů e-peněženek, z nichž nejznámější jsou americká společnost PayPal nebo její britské protějšky Revolut a Skrill, a poslat na něj určitý finanční obnos. Z uživatelského účtu pak můžete rychle a bez obav odesílat platby nejen v Česku, ale i po celém světě, aniž byste komukoliv poskytli citlivé údaje. I když jsou e-peněženky  ve světě velmi populární, zdá se, že konzervativní Čechy za srdce příliš nevzaly, a tak většina tuzemských e-shopů platbu jejich prostřednictvím neumožňuje.

6. Digitální peněženka propojená s platební kartou

Stále populárnější digitální peněženky, mezi které patří například Google Pay, Visa Checkout, Masterpass a v Česku nově i Apple Pay, fungují na principu spárování platební karty s aplikací ve smartphonu nebo třeba chytrých hodinkách. Díky tomu můžete v e-shopech platit jediným kliknutím v aplikaci bez zdlouhavého přepisování údajů. A v kamenných obchodech nákup uhradíte pouhým přiložením telefonu k bezkontaktnímu terminálu, aniž byste s sebou museli nosit platební kartu. Aplikace údaje z karet neposkytuje třetím stranám a každá platební transakce má unikátní kód, čímž uživatelům zajišťuje vysokou bezpečnost. Minusem tohoto způsobu platby je, že prozatím není kompatibilní s kartami od všech bank a umožňuje ji jen malé procento e-shopů. Lze ale očekávat, že se situace velmi rychle zlepší.

7. Objednejte teď, plaťte za 30 dní

Dilema, jestli nákup zaplatit předem, nebo dát přednost dobírce, můžete chytře obejít pomocí odložené platby. Jak funguje? Ve vybraných e-shopech jednoduše při výběru platby zvolíte možnost „Platba po rozbalení nebo Nakoupím teď, zaplatím za 30 dní“ a vyberete způsob dopravy, který vám nejlépe vyhovuje. Až zásilka dorazí, můžete si její obsah v klidu prohlédnout, osahat a vyzkoušet a platbu pak provést kdykoliv během dvou týdnů od doručení. Odložená platba je spásou pro ty, kteří neradi obcházejí kamenné obchody, ale zároveň nechtějí platit za věci, které fyzicky neviděli. Hodí se o ní ale vědět třeba i v situaci, kdy vás před výplatou překvapí prázdná peněženka. Když objednávku naplánujete tak, aby splatnost připadla na den, kdy už nebudete „na suchu“, není se čeho bát

Hodnocení článku:

(22 hlasů, průměrné hodnocení: 4.18 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x