I když si většina Čechů myslí, že vědí, jak správně nakládat s penězi, průzkumy opakovaně ukazují něco jiného. Základy finanční gramotnosti by si lidé měli odnášet z rodinného prostředí, ale často tomu tak není. Jaká jsou tedy základní pravidla, kterými se při hospodaření s penězi vyplácí řídit?

Z loňského průzkumu České bankovní asociace, který se zaměřoval na finanční gramotnost, vyplynulo, že Češi příliš nemyslí na zadní vrátka. Třetina lidí by z našetřených peněz vyžila jen tři měsíce. A každému pátému Čechovi by úspory v případě výpadku příjmů vystačily na pouhý měsíc.

Ukázalo se také, že míra finanční gramotnosti stoupá se vzděláním. Zatímco vysokoškoláci jsou na tom s orientací ve světě financí relativně dobře, znalosti u lidí s výučním listem nebo základním vzděláním jsou slabší. Podle odborníků je to i tím, že vysokoškoláci se učí s penězi hospodařit už během studia, zatímco lidé s nižším vzděláním se rovnou ze školy přesouvají do běžného života, kde na ně číhá řada finančních nástrah. 

Finanční gramotnost vysokoškoláci
Z průzkumů plyne, že finanční gramotnost stoupá se vzděláním.

Jak se v „dospěláckém“ světě, v němž se bez peněz nikdo neobejde, nedostat do finančních potíží?

1. Budujte si finanční rezervu

Pokud je to jen trochu možné, snažte si z každé výplaty odkládat část peněz stranou, třeba na spořicí účet. V ideálním případě by mělo jít minimálně o 10 % vašich příjmů, ale pokud zvládnete měsíčně postrádat vyšší částku, tím lépe. Cílem je si vytvořit finanční polštář, který vás podrží ve chvíli, kdy vám život zkomplikuje například ztráta zaměstnání nebo nemoc. Odborníci radí, že by tato železná rezerva měla dosahovat alespoň šestinásobku vašich běžných měsíčních příjmů.

TIP!
Mizí vám výplata z účtu rychlostí blesku? Možná vám pomohou naše tipy, jak se naučit šetřit.

2. Mějte přehled, kam vaše peníze mizí

Máte slušný plat, ale přesto žijete od výplaty k výplatě? Někde se stala chyba. Zapátrejte ve výpisu z účtu nebo internetovém bankovnictví a pokuste se rozklíčovat, které položky zbytečně zatěžují váš rozpočet. Pokud dáváte přednost platbě v hotovosti, zaznamenávejte si veškeré své výdaje, abyste mohli identifikovat ty, které můžete oželet. Pravděpodobně vás překvapí, za co všechno utrácíte. A určitě se vám podaří najít skulinu, kterou peníze z vašeho účtu nenápadně mizí.

3. Kupujte jen to, na co máte


Kamenné i internetové obchody jsou plné atraktivního zboží v různých cenových relacích. Přesto se snažte odolat lákadlům a pořizujte si jen to, co si můžete dovolit. I když to zní banálně, spousta lidí se dostala do finančních potíží právě proto, že nakupovali nad své poměry. Toužíte po značkové kabelce nebo špičkovém kole? Na obojí si můžete ušetřit, i když to chvilku potrvá. Ale pokud vše potřebujete hned a neváháte kvůli tomu sáhnout po nákupu na splátky nebo úvěru, hrozí, že vám půjčky jednoho dne podrazí nohy. 

Finanční gramotnost nákupy
Do finančních potíží vás můžou dostat i neuvážené nákupy.
TIP!
Nákup před výplatou zvládnete i bez půjčky. Vyzkoušejte odloženou platbu a získejte 14 dnů k dobru.

4. Když úvěr, tak zodpovědně

Na půjčce jako takové není nic špatného. Tedy pokud ji chcete využít na smysluplnou věc, která vám bude dlouho sloužit. Příkladem je třeba úvěr na pořízení nové kuchyně, rekonstrukci bytu nebo koupi nového auta. Při výběru půjčky si dobře prostudujte podmínky, které vám poskytovatel nabízí, a zjistěte si také výši úroků a RPSN. Půjčku s výhodnějšími podmínkami zpravidla získáte v bance, nebankovní společnosti vám pravděpodobně nabídnou vyšší úrok i přísnější sankce v případě nesplácení.  

5. Nevytloukejte půjčku půjčkou

Půjčka sem, úvěr tam –⁠ a najednou zjistíte, že vám po uhrazení všech splátek příliš peněz nezbývá. Z této situace vám může pomoci konsolidace úvěrů. Ta vám umožní si stávající půjčky sloučit do jednoho většího úvěru s delší splatností, nižšími splátkami a často i výhodnějšími podmínkami, což vám může citelně usnadnit splácení Pokud vám ale banka konsolidaci neschválí, omezte se a snažte se své závazky splácet bez toho, abyste si na jejich úhradu brali další půjčku. Nový úvěr by vám přinesl více škody než užitku.

TIP!
Odhalte nevýhodnou půjčku, dokud je čas. Přečtěte si, jak pochybný úvěr poznáte.

6. Nezavírejte oči před dluhy

Opozdili jste se se splátkou úvěru? Nebo vám půjčky, kontokorenty a kreditní karty jednoduše začínají přerůstat přes hlavu? Poslední, co vám v takové chvíli pomůže, je ignorovat upomínky a předstírat, že se nic neděje. Dluhy se samy nezaplatí, a tak situaci aktivně řešte. Pokud je to možné, částky po splatnosti neprodleně uhraďte.|Jestliže však peníze zkrátka nemáte, proaktivně kontaktujte poskytovatele půjček a situaci s nimi řešte. Společně najdete řešení, které bude schůdné pro obě strany.

Finanční gramotnost děti
Učte děti, jak zodpovědně nakládat s penězi.

7. Vzdělávejte své děti


I když je finanční gramotnost součástí rámcových vzdělávacích programů, ne vždy jí učitelé věnují dostatek pozornosti. Proto své děti průběžně připravujte na dobu, kdy budou muset hospodařit na vlastní pěst. Pomůže vám s tím kapesné, díky kterému zjistí, že žádný rozpočet není bezedný. S dětmi se také bavte o rodinném rozpočtu, pravidelných výdajích i finančních produktech a úskalích, do kterých se lidé v souvislosti s penězi mohou dostat. Dáte jim tak dobrý základ, který se jim v životě bude hodit. 

Hodnocení článku:

(5 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x