Nakupovat na internetu v dnešní době zvládne skoro každý. Ale zdaleka ne všichni nakupují chytře. A právě na to často sázejí obchodníci, kteří potenciální klienty bombardují nabídkami a akcemi, které vždy nejsou tak výhodné, jak se na první pohled zdají. Máme pro vás sedmero účinných tipů, jak nakupovat chytře a vyzrát na vychytralé triky e-shopů.

1. Srovnávejte ceny

To, že jsou jeho ceny zaručeně nejnižší, tvrdí skoro každý e-shop. Nenechte se napálit a ještě před nákupem si prověřte, kde nakoupíte opravdu nejlevněji. Zadejte produkt do některého z cenových srovnávačů, jako jsou Heureka.cz nebo Zboží.cz, a sledujte, jak si jednotlivé obchody stojí. Možná vás pobaví (nebo naopak pobouří), jak moc si e-shopy přikrášlují realitu.

2. Hledejte zkušenosti jiných

Není všechno zlato, co se třpytí. A při virtuálních nákupech to platí dvojnásob. Proto si před tím, než kliknete na tlačítko „objednat“, proklepněte nejen samotný produkt, ale i prodejce a jeho reputaci. Pomohou vám uživatelské recenze, nejrůznější internetové diskuze, v nichž lidé popisují své pozitivní i negativní zkušenosti, a samozřejmě také doporučení od lidí z vašeho okolí. 

Srovnávejte ceny a hledejte recenze
Důvěřuj, ale prověřuj. Pravidlo, které se při online nákupech hodí ctít.

3. Plaťte během 30 dnů po doručení

Plaťte jen za zboží, o kterém víte, že je pro vás to pravé. Jak to při online nákupech zjistit? Využijte odloženou platbu. Vybrané produkty si jednoduše objednáte, ale místo úhrady při převzetí za ně zaplatíte kdykoliv během 30 dnů od doručení. Asi nemusíme zdůrazňovat, že se tato možnost platby hodí také při nákupech před výplatou. A navíc za každý realizovaný nákup získáte body, které můžete směnit za atraktivní odměny a slevy.

4. Hledejte slevy navíc

Každá sleva se počítá. Pokud si chcete cenu nákupu ještě snížit, propátrejte před dokončením objednávky weby, které shromažďují nejrůznější slevové kódy a akční nabídky. Mezi ty největší patří například Picodi.cz, Skrblík.cz nebo Tipli.cz. Ušetřit můžete i pomocí cashbackových portálů, jako jsou PlnáPeněženka.cz nebo VratnéPeníze.cz, které vám vrátí několik procent z celkové hodnoty vašeho nákupu.

5. Prodlužte si záruku

Na většinu spotřebního zboží se ze zákona vztahuje dvouletá záruční lhůta. Dalo by se spekulovat o tom, zda je to náhoda, ale speciálně elektronika má sklony začít stávkovat krátce poté, co tato doba uplyne. Máte-li podobnou nepříjemnou zkušenost, můžete si záruku prodloužit až na tři roky. Když se pak výrobek skutečně  porouchá, nezůstanou vám oči pro pláč.

Peněženka plná věrnostních kartiček
Zbavte se věrnostních karet, které vám překážejí v peněžence.

6. Využívejte věrnostní karty chytře

Věrnostní karty, které dnes nabízí každý druhý obchod, mohou mít něco do sebe. A ani vám nemusí zabírat místo v peněžence. Můžete si je nahrát do některé z chytrých aplikací, jako je třeba Portmonka, a mít je na jednom místě a vždy po ruce. Když pak nakupujete, stačí k tomu, abyste získali slevu nebo věrnostní body, jen zalistovat v telefonu.

TIP!
Víte, že za nákupy s Skip Pay automaticky získáte body, za které můžete získat dopravu zdarma nebo slevy až 50 %? Podívejte se, které odměny můžete získat.

7. Nenakupujte impulzivně

Taky si někdy zvedáte náladu online nákupy? Věci, které si pořídíte jen jako náplast na splín, vám sice na chvilku udělají radost, ale ve skutečnosti je nepotřebujete. Abyste riziko drancování e-shopů minimalizovali, vytvořte si seznam věcí, které si opravdu přejete nebo potřebujete, a postupně si z něj odškrtávajte položky. Tak se vám nestane, že si pořídíte další lapač prachu nebo kousek oblečení, který bude jen smutně viset ve skříni.

Hodnocení článku:

(4 hlasů, průměrné hodnocení: 4.25 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x