Spousta rodičů by přísahala, že rodičovská dovolená alias „mateřská“ má do skutečné dovolené pořádně daleko. Péče o dítě se vyrovná plnému úvazku s nepřetržitou pracovní dobou – miminka nebo batolata jednoduše vyžadují neustálou pozornost. Péče o děti je náročná nejen časově, ale i finančně, a proto musejí maminky a tatínkové, kteří se doma starají o potomky, často počítat každou korunu. Patříte mezi ně? Poradíme vám, jak při nakupování ušetřit!

1. Kupujte velká balení

Je to jednoduché – i když za velké balení plenek, dětské výživy nebo pracího prostředku jednorázově zaplatíte vyšší částku, ve finále vás produkt vyjde levněji. A výrobce vám k němu často přibalí i nějaký bonus navíc. Další výhodou je, že vám déle vydrží, a tak kromě peněz ušetříte i cestu do obchodu. Jen mějte na paměti, že velká balení do zásoby se vyplatí pořizovat pouze u věcí, které nepodléhají rychlé zkáze, abyste je stihli včas spotřebovat.

2. Udržujte si přehled o akcích

Není potřeba, aby se z vás s příchodem rodičovství stali letákoví maniaci, ale pokud si hlídáte výdaje, je výhodné si udržovat alespoň základní přehled o nejrůznějších akcích a výhodných nabídkách. Pozitivní je, že se v dnešní době obejdete bez neekologických a otravných papírových letáků, a to díky stránkám, jako je Kupi.cz, kde na jednom místě najdete akční nabídky z celé řady obchodů.  

Chytré nákupy na mateřské
Chytré nákupy vám ušetří peníze i čas, který můžete věnovat rodině.

3. Nakupujte, kdy chcete vy

Bývá váš rozpočet na konci měsíce dost vyčerpaný? I přesto pro vás nakupování není zapovězené. Stačí na něj jít chytře. Jak? Řada maminek (a tatínků) na mateřské si oblíbila pohodlné  nákupy s odloženou platbou. Díky nim si ve vybraných e-shopech objednáte, co potřebujete, a nákup můžete zaplatit kdykoliv v následujících 30 dnech. Tedy klidně až ve chvíli, kdy vám na účtu přistane rodičovská. Vyhnete se tak zadlužení – půjčka na mateřské nemusí být úplně nejlepší nápad.

4. Buďte efektivní jako manažer

Říká se, že péče o děti dodává rodičům takřka manažerské dovednosti, o kterých dříve neměli ani tušení. Zkuste jako zkušený manažer přistupovat i k nákupům – zkontrolujte zásoby a sepište si nákupní seznam, kterým se v obchodě budete řídit, abyste nepořizovali zbytečnosti. Pokud nechcete ztrácet čas mezi regály, zůstaňte doma a rodinný nákup si nechte dovézt až ke dveřím. Objednat ho můžete třeba v online supermarketu Košík.cz, který nákupy zaváží i do malých vesnic, a navíc rodičům nabízí výhody díky členství v klubu Benjamínek.

5. Využívejte výhody pro rodiče a děti

Nalijme si čistého vína – rodiče s malými dětmi, které neustále potřebují nové oblečky, plenky, kosmetiku a spoustu dalších věcí, představují pro obchodníky zlatý důl. Proto si nejen kamenné obchody, ale hlavně e-shopy zákazníky z řad rodičů hýčkají a snaží si udržet jejich přízeň pomocí nejrůznějších věrnostních programů, slev a zvýhodněných nabídek. To, že se členství v podobném slevovém programu vyplatí, dokazuje například MALL Klub pro děti.

Jak chytře nakupovat oblečení pro děti
Dětské oblečení? Pátrejte po kouscích z druhé ruky.

6. Pořizujte věci z druhé ruky

I když obchody přetékají stylovým dětským oblečením, nakupování miniaturní garderoby není zrovna vděčná činnost. Děti jednak rostou jako z vody, takže jim některé kousky vydrží doslova pár dnů, a také oblečení rády „zdobí“ nevypratelnými skvrnami. Proto se místo nákupu komplet nového šatníku porozhlédněte také po zachovalých oblečcích z druhé ruky. Kromě rodičovských serverů, jako je třeba Emimino.cz, objevíte učiněné poklady i na portálu Letgo.cz. A nezapomeňte ani na sociální sítě – pátrejte v maminkovských skupinách a bazárcích nebo na Facebook Marketplace.

7. Nakupujte sezónně a lokálně

Ten, kdo má rodiče nebo prarodiče na venkově, se často může radovat z výslužky v podobě domácího ovoce a zeleniny. Pokud mezi příbuznými pěstitele nemáte, přesto se snažte nakupovat lokálně a hlavně sezónně. Sezóna třešní nebo jahod je v plném proudu? To 

logicky znamená, že budou k mání za rozumnou cenu. Podobné je to s dalšími plodinami. Tak prozkoumejte, která kdy dozrává, a pak se vydejte na nákup, ideálně k místnímu zelináři. A vitamíny z dovážených pomerančů, banánů a citrónů si nechte až na zimu.

Hodnocení článku:

(4 hlasů, průměrné hodnocení: 4.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x