Dobírka byla pro Čechy, kteří nakupují na internetu, dlouhé roky nejoblíbenější platební metodou. V poslední době ji ale vytlačují modernější způsoby úhrady zboží. Protože zabezpečení plateb na internetu neustále stoupá, přibývá lidí, kteří za nákupy bez obav platí předem. Bude v budoucnu pro dobírku na trhu místo, nebo se s ní budete muset definitivně rozloučit?

Zatímco v západoevropských zemích dobírka prakticky neexistuje, Češi ji při internetových nákupech stále hojně využívají. Důvodů, které mluví ve prospěch této platební metody, je hned několik – za nákup zaplatíte až ve chvíli, kdy ho fyzicky držíte v ruce, nemusíte s nikým sdílet své platební údaje, a pokud se rozhodnete, že zboží vlastně nepotřebujete, zkrátka si ho nepřevezmete.

Poslední důvod ale dělá vrásky obchodníkům, pro něž nevyzvednuté objednávky představují zbytečné náklady navíc. V takovém případě nezáleží na tom, jestli jde o Balík do ruky, který adresátovi doručuje Česká pošta, nebo zásilku od některé z přepravních společností, odesílatel zkrátka nikdy nemá jistotu, jestli se mu zboží nevrátí zpět.

Češi a platební metody
Stále více Čechů za online nákupy bez obav platí předem.

Přesto drtivá většina e-shopů doručení na dobírku umožňuje a z jejich nabídky jen tak nezmizí. I když počet lidí, kteří za nákup platí předem, stoupá, bezmála třetina zákazníků internetových obchodů na platbu při doručení stále spoléhá. A to navzdory tomu, že cena za dobírku bývá ve srovnání s dalšími způsoby platby o několik desetikorun vyšší.

Zlomový rok 2016

Z průzkumu zásilkové služby GLS vyplynulo, že 34,5 % Čechů při internetových nákupech platí za objednávku online platební kartou. Dobírku pak preferuje jen 28,7 % dotazovaných. Zlom v nákupním chování podle dopravce nastal v roce 2016, kdy začal stoupat počet plateb předem a dobírek naopak ubylo. Za pouhé dva roky vzrostl podíl online plateb kartou o 10 %.

Které faktory zvýšily popularitu okamžité úhrady zboží při objednávce? Systémy, které zabezpečují online platby kartou, jsou stále sofistikovanější a neprůstřelnější, a tak pro zákazníky představují minimální riziko. Na český trh také vstoupily moderní platební metody, jako jsou Google Pay nebo Apple Pay, díky nimž lze nákup uhradit pohodlně a prakticky jedním kliknutím.

Mladá generace na internetu
Nejmladší zákazníci zpravidla nemají s online platbou kartou žádný problém.

A do čísel pochopitelně promlouvají i příslušníci nejmladších generací. Ti postupně začínají být ekonomicky aktivní, a protože se odmalička pohybují na internetu a dobře se na něm orientují, online platba není nic, vůči čemu by byli, na rozdíl od svých rodičů, nedůvěřiví.

Kompromis v podobě odložené platby?

Pokud patříte mezi konzervativnější zákazníky nebo zkrátka nechcete – ať už předem, nebo při doručení – platit za zboží, které jste si předem nemohli prohlédnout, můžete využít odloženou platbu. Jde o platební metodu, která funguje na principu „nakup teď, zaplať za 30 dnů“. To znamená, že za objednávku nebudete platit předem ani při doručení, ale až poté, co si zboží pořádně prohlédnete, vyzkoušíte a otestujete.

TIP!
Odložená platba vám vytrhne trn z paty nejen před výplatou. Jaké jsou její další přednosti?

Platbu pak stačí realizovat kdykoliv během následujících 30 dnů, a to buď prostřednictvím online platební karty, převodem na účet nebo vložením částky na účet poskytovatele služby přímo v bance nebo prostřednictvím složenky. Využití odložené platby je jednoduché, pohodlné a bezplatné.

Tato platební metoda tak kombinuje přednosti dobírky a platby předem – neplatíte za to, co jste předem neviděli, ale pokud vám vyhovuje online platba kartou, můžete ji při odložené platbě objednávky využít. A když se rozhodnete nákup nebo jeho část vrátit, můžete to udělat, aniž by vám nákup zbytečně blokoval peníze. 

Hodnocení článku:

(12 hlasů, průměrné hodnocení: 3.17 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

2 Comments
nejstarší
nejnovější nejoblíbenější
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
karelka

V dnešní době rozšířené je placení zboží předem…..nic pak nenutí dopravce, přepravce, aby dodali zboží neporušené, své peníze maji a balík nechaji rozbitý klidně za dveřmi……

Mikuláš Pavlík

Dobrý den, i proto je ideální volba odložené platby MALL Pay. Když vaše objednávka nedorazí tak, jak jste si ji představoval, jednoduše ji vrátíte a nic nemusíte platit ani čekat na vrácení peněz. 🙂

2
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x