Pro řadu lidí je platba kartou na internetu samozřejmost, ale mnozí k ní stále přistupují spíše obezřetně. I když jsou bezpečnostní systémy, které e-shopy využívají, stále sofistikovanejší, určitá obezřetnost při nakládání s citlivými údaji je stále na místě. Poradíme vám, jak na platbu kartou bez obav.

Ačkoliv Češi dlouhé roky fandili dobírce, množství zákazníků, kteří za své nákupy raději zaplatí online, roste. A nedávná bezpečnostní opatření, během kterých bylo cílem omezit mezilidský kontakt, růst bezkontaktních plateb ještě podpořila. Trend, který ukazuje na to, že lidé začínají online platbu upřednostňovat před dříve oblíbenou dobírkou, tak ještě posílil.

TIP!
Platební metody v českých e-shopech. Znáte je všechny?

Změny v nákupním chování lidí potvrdil i průzkum České bankovní asociace, který proběhl v uplynulých měsících. Přináší zajímavá data o dopadu koronaviru na nákupy v kamenných i internetových obchodech. Šetření ukázalo, že na internetu přibyli noví zákazníci, kteří dříve online nenakupovali, a že lidé začali online pořizovat i produkty, jež dříve kupovali v kamenných obchodech.

Graf platební metody
Jaké platební metody jsou při online nákupech neoblíbenější? Zdroj: Česká bankovní asociace

Jak platit kartou na internetu? Hlavně bezpečně

Obecně dnes platí, že online platba na internetu ve většině případů představuje minimální riziko. Je ostatně i v zájmu samotných e-shopů, aby svým zákazníkům poskytovaly možnost bezpečné platby. Platební systémy jsou díky technologiím stále propracovanější, a proto je téměř nemožné je prolomit. Přesto se ale při placení na internetu vyplácí dodržovat pár jednoduchých pravidel.

1. Nakupujte v prověřených obchodech

Pokud se chystáte nakoupit v e-shopu, který dobře neznáte, nejprve si ho trochu proklepněte. Jak poznat důvěryhodný e-shop? Mrkněte na zákaznické recenze nebo třeba na jeho facebookovou stránku, kde také můžete najít zpětnou vazbu od (ne)spokojených zákazníků. Zkontrolujte také, jestli obchxod běží na zabezpečeném HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) protokolu, který zajišťuje šifrovanou komunikaci. Poznáte to tak, že URL adresa webu začíná písmeny https:// a je před ní ikonka zámečku.

Graf platební prostředky
Jakým způsobem Češi nejčastěji platí na internetu? Zdroj: Česká bankovní asociace

2. Vypínejte platbu na internetu

Jestliže chcete mít jistotu, že vám účet  nevybílí nezvaná návštěva, vypněte si v internetovém bankovnictví u platební karty možnost plateb na internetu nebo snižte limit karty na minimum. A kdykoliv ji budete chtít použít, online platby znovu aktivujte. I když se to na první pohled může zdát trochu složité, bankovní aplikace jsou v dnešní době natolik vyspělé, že vám k tomu bude stačit pár kliknutí. A to za klid, že vaši kartu nikdo nezneužije, stojí.

3. Používejte virtuální kartu

Virtuální karta funguje jako mezisklad peněz mezi vaším bankovním účtem a obchodníkem. Můžete si na ni převést libovolnou částku a bezpečné s ní platit na internetu, aniž by se obchodník dozvěděl číslo vaší karty nebo další citlivé údaje. A když se k nim nedostane obchodník, nebude je moct zneužít ani případný hacker. Proto je virtuální platební karta ideálním prostředkem pro platby v zahraničních e-shopech.

4. Využívejte zabezpečení 3D secure

Bezpečnou platbu kartou nabízí také zabezpečení 3D Secure. To funguje tak, že vaše banka sdělí bance obchodníka údaje z vaší platební karty, a tak je nemusíte sdílet ani s obchodníkem. Pro důkladnější ověření pak platbu potvrdíte ještě bezpečnostním kódem, který vám přijde v SMS. Platba tak proběhne bleskově a vy se nemusíte bát, že vaši kartu někdo zneužije.

5. Neukládejte údaje o kartě

Možná jste si všimli, že vám některé internetové nabízejí možnost uložit si údaje z platební karty pro další nákupy. Cílem je, aby pro vás nakupování bylo jednodušší, protože při příštím nákupu díky zapamatovaným údajům zaplatíte jedním kliknutím. Jenže hackerům se v minulosti podařilo několikrát prolomit ochranné systémy velkých e-shopů a dostat se k databázím s citlivými informacemi jejich zákazníků. Proto platební údaje raději zadávejte pokaždé znovu.

Jakou kartu Češi preferují?
Češi na internetu nejčastěji platí debetní kartou.

Online nákupy bez karty i bez obav


Zmíněný průzkum ale ukázal, že stále existuje početná skupina lidí, kteří se nákupům na internetu vyhýbají. 42 % z nich uvedlo, že je odrazuje zejména strach ze špatného výběru zboží, zatímco dalších 40 % se bojí možného podvodu. Existuje ale způsob, jak tyto obavy elegantně obejít.

TIP!

Je jím odložená platba, která řeší oba zmíněné problémy. Zákazníkům umožňuje, aby si ve vybraných e-shopech nakoupili, co potřebují, a za zboží zaplatili až do 30 dnů od nákupu. To jednak znamená, že k nim zboží doputuje, aniž by za něj museli okamžitě platit, ale navíc získají dva týdny času na to, aby se mohli rozhodnout, jestli byl jejich výběr správný.

Odložená platba tak usnadňuje i případné vrácení nebo výměnu zboží. Pokud vám nákup nebo jeho část z nějakého důvodu nesedne, můžete produkt vrátit bez čekání na vrácení peněz. Možná máte sami zkušenost, že výměna zboží v případě některých e-shopů zbytečně komplikovaná. Proto není nic jednoduššího, než se jí díky odložené platbě prostě vyhnout.

Hodnocení článku:

(3 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x