Nabízí vám banka kreditku, ale vy stále váháte, protože se nechcete zadlužovat? Takový přístup je chvályhodný! Ale pokud jste zodpovědní, znáte své finanční možnosti a nemáte sklony k bezhlavému utrácení, nemusíte se jí bát. Kreditní karta vám naopak může přinést spoustu výhod, jen musíte vědět, jak ji správně používat. Pojďte se s námi podívat, jak na to.

1. Není karta jako karta

Pojďme si nejprve ujasnit pojmy. V češtině se výraz „kreditka“ vžil jako označení pro jakoukoliv plastovou kartičku, která vám umožní výběry z bankomatu a placení u obchodníků nebo na internetu. Možná za to můžou americké filmy, protože v anglofonním prostředí je používání kreditních karet už roky mnohem rozšířenější než u nás. Skutečnost se ale má tak, že karta, pomocí níž využíváte peníze ze svého účtu, se nazývá debetní, zatímco prostřednictvím kreditní karty čerpáte peníze, které ve skutečnosti nejsou vaše, ale banky.

2. Na kreditku nedosáhne každý

Debetní kartu zpravidla obdrží každý, kdo si v libovolné bance zřídí účet. To znamená, že platební kartu v současné době vlastní – s výjimkou malého procenta staromilců, kteří nedají dopustit na hotovost – takřka každý. Ale k tomu, aby vám banka zřídila také kreditku, musíte splnit určité podmínky. Držitel kreditní karty, která patří mezi úvěrové produkty, musí být starší 18 let a projít sítem tzv. credit scoringu, tedy prověrkou, jež zhodnotí jeho schopnost splácet případný úvěr z karty. Šance kreditku získat je vždy vyšší u vaší domovské banky, která má detailní přehled o vašich příjmech, výdajích i finanční morálce.

3. Vyždímejte z karty maximum benefitů

Když kreditku využíváte chytře, skvěle vám poslouží, ale v opačném případě se může pořádně prodražit. Většina kreditních karet svým držitelům umožňuje při placení získávat nejrůznější výhody. Může jít o slevy a nadstandardní služby u partnerských obchodníků, získávání části peněz z nákupu zpět, tzv. cashback, nebo automatické přičítání určitého procenta z utracených částek na spořicí účet nebo účet důchodového spoření.

Kreditní kartu využívejte při platbách v zahraničí.
Často cestujete? Kreditka se vám bude hodit.

Kreditku, k níž se často váže cestovní pojištění, se vyplatí používat také v zahraničí, kde někdy bývá potíž s využíváním debetních karet, třeba když si chcete půjčit auto. Zkrátka –  aby se vám kreditka vyplatila, je třeba ji aktivně využívat. Řada lidí proto k placení využívá jen ji a každý měsíc pak rychlým převodem z běžného účtu dorovná vyčerpanou částku. Toto lze u některých bank za drobný poplatek nastavit automaticky, abyste si s placením nemuseli dělat hlavu.

4. Rozumný limit je základ

Každá kreditní karta má přednastavený úvěrový limit, který stanovuje, jakou částku s ní můžete čerpat. Jeho maximální výše závisí na vašich příjmech a může se vyšplhat až k několikanásobku vašeho měsíčního příjmu. Pokud o sobě víte, že rádi utrácíte, nechte si v bance limit nastavit tak, aby nebyl příliš vysoký a nelákal vás ke zbytečnému zadlužení. V případě potřeby ho můžete vždy navýšit – jednorázově nebo trvale. To se hodí, když chcete čerpat slevu při větším nákupu nebo zaplatit dovolenou, jejíž cenu platba kreditní kartou sníží.

Srovnání kreditních karet

BankaKreditní karta Měsíční poplatek za vedení ÚrokBezúročné období
Česká spořitelnaKreditní karta České spořitelny50 Kč (při útratě nad 3 000 Kč ZDARMA)24 %55 dnů
ČSOBKreditní karta Standard30 Kč (při útratě nad 3 000 Kč ZDARMA) 19,9 %55 dnů
Komerční bankaA Karta59 Kč (při útratě nad 3 000 Kč ZDARMA) 21,99 %45 dnů
MONETA Money BankMoneyCard Smart49 Kč (při útratě nad 3 000 Kč ZDARMA) 22,99 %50 dnů
Fio bankaMasterCard CreditZDARMA19,9 %45 dnů
mBankmKreditka29 Kč (první tři měsíce ZDARMA)23,8 %54 dnů
RaiffeisenbankKreditní karta STYLE50 Kč23,99 %55 dnů
UniCredit BankVisa Classic Credit40 Kč23,4 %45 dnů
Hello bankHello kreditkaZDARMA22,68 %55 dnů

Air Bank a Equa bank aktuálně kreditní kartu nenabízejí.

5. Kreditka není půjčka

Při placení kreditkou používáte peníze, které nejsou vaše. Po jejich načerpání následuje tzv. bezúročné období, které v závislosti na poskytovateli karty trvá přibližně 40 až 60 dnů. V tomto období můžete vypůjčené finance bezplatně vrátit, ale pokud částku ve stanoveném limitu nesplatíte, začne se váš dluh úročit. A to úrokem, který je výrazně vyšší než ten, jaký vám banky nabídnou ke klasické půjčce. Kreditní kartu proto využívejte s rozmyslem – k získávání výše uvedených benefitů, platbám na internetu a v zahraničí nebo v nouzových případech, kdy vás překvapí výdaje, se kterými jste nepočítali. Vždy se ale snažte dlužnou částku včas dorovnat, aby se vaše kreditka plíživě neproměnila v nevýhodný úvěr.

Hodnocení článku:

(12 hlasů, průměrné hodnocení: 4.83 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x