Když člověka trápí nedostatek peněz, je náchylnější k tomu sáhnout po prvním řešení, které se mu nabízí. Jenže „výhodná“ krátkodobá půjčka vám může pořádně zkomplikovat život. Naštěstí existují i jiné možnosti. A my vám je představíme.

Zjistěte možnosti ve své bance

Pokud se rozhodnete pro půjčku, obraťte se nejprve na svou domovskou banku, která zevrubně zná vaši finanční situaci a dokáže nejlépe posoudit, zda na úvěr dosáhnete. To, zda Vám banka půjčí, často poměrně rychle zjistíte i prostřednictvím online žádosti. A napoví vám také předschválený limit, který můžete najít ve svém internetovém nebo mobilním bankovnictví. Pokud vám banka částku, kterou si můžete půjčit, zobrazuje, je to znamení, že byste při žádosti mohli uspět. 

Jestliže banka vaši žádost o finanční injekci zamítne, patrně k tomu má nějaký důvod. Mohou jím být nízké příjmy, jiné finanční závazky nebo třeba negativní záznam v úvěrových registrech. Skutečnou příčinu ale budete muset vypátrat sami, banka nemá povinnost vám sdělit, proč od ní půjčku nedostanete. Zamítnutím banka nechrání jen sebe, ale i vás, abyste se nedostali do dluhové spirály.

TIP!
Co je to úvěrové skóre? Zjistěte, proč vám banka nechce půjčit.

Blesková půjčka? Buďte na pozoru

Když v bance neuspějete, možná začnete na internetu pátrat po dalších možnostech, jak peníze získat. V tuto chvíli se stáváte potenciální kořistí nebankovních společností, které při schvalování žádostí někdy bývají benevolentnější než bankovní instituce. Zatímco některé nebankovní půjčky nabízejí podobné parametry jako banky, na trhu operují i firmy, které lidem v nouzi rády půjčí s přemrštěným úrokem a podmínkami, jež si nezadají s lichvou.

Podpis smlouvy
Než podepíšete jakoukoliv smlouvu, dobře si ji prostudujte.

Proto buďte opatrní, společnost si dobře proklepněte a důkladně si prostudujte, co se za okamžitou půjčkou pro dlužníky ve skutečnosti skrývá. Pokud se vám nedaří o společnosti a její nabídce dohledat podrobnější informace, raději se porozhlédněte jinde. Věřitel, který dlužníkovi není schopný poskytnout dostatek informací, pravděpodobně něco skrývá. A asi to nebude nic, čím by se chtěl chlubit.

TIP!
Odhalte pochybnou půjčku, dokud je čas. Poradíme vám, jak ji poznat.

Vyzkoušejte chytré finanční služby

Napjatý rozpočet nemusíte řešit jen půjčkou. S mallpay kartou, kterou můžete použít jak na internetu, tak i v kamenných obchodech, budete mít kdykoliv k dispozici až 50 000 Kč a na zaplacení nákupů vám dáme až 50 dní. Když čerpané peníze včas uhradíte, nebude vás použití karty stát ani korunu. My vám vždy samozřejmě blížící datum splatnosti včas a opakovaně připomeneme. Všechny transkace pak také najdete ve své Zákaznické zóně, a tak budete mít perfektní přehled o tom, za co utrácíte.

TIP!
Naše karta je opravdu férová. Přečtěte si, jak je možné, že jsme na světě nenašli žádnou lepší.

Vytvořte si finanční plán

Pokud se vám dlouhodobě nedaří vyjít s penězi, i když máte slušné příjmy, problém hledejte ve způsobu, jakým s financemi nakládáte. Platba sem, platba tam – a pak počítáte hodiny do výplaty. Zrevidujte své příjmy a výdaje a zjistěte, které položky vám doslova dělají největší čáru přes rozpočet. Až je objevíte, zkuste zvážit, jestli by nebylo možné je zredukovat. Často to zvládnete i bez velkého omezování.

I mallpay kartu je ale třeba využívat s rozmyslem. Stačí se řídit heslem, že by si člověk neměl pořizovat to, na co zkrátka nemá. Karta vám sice pomůže s nečekanými výdaji, ale neměli byste ji vnímat jako další půjčku. Jde zkrátka o pomocníka, který vám za férových a transparentních podmínek zpříjemní nákupy. 

TIP!
Mrkněte se na appky, které vám pomohou s velkou finanční inventurou.

Na pomoc si můžete vzít i některou z chytrých aplikací, které vám přehledně zobrazí, kam se vaše peníze každý měsíc rozkutálejí. Ale vystačíte si i s obyčejnou tužkou a papírem. Možná vás to bude stát trochu sebezapření, ale pokud si důsledně zaznamenáte každou platbu, určitě objevíte nějakou skulinu, kterou vaše peníze zbytečně odtékají z účtu.

Myslete i na horší časy

Murphyho zákony fungují zcela spolehlivě. Proto vás rozbitá pračka nebo porouchané auto zaručeně překvapí ve chvíli, kdy nebudete mít peněz nazbyt. Abyste se podobným stresovým situacím vyhnuli, odkládejte si průběžně peníze stranou. Díky tomu budete mít kam sáhnout, když vás zaskočí nečekané výdaje.

Finanční inventura
Objevte, jakými cestami vám peníze mizí z účtu.

Odborníci považují za rozumné z každé výplaty ušetřit alespoň 10 %. Pokud můžete postrádat vyšší částku, je to jedině dobře. Peníze si můžete ukládat třeba na spořicí účet, kde se vám budou pomalu úročit. I když aktuální úrokové sazby u spořicích účtů nejsou nijak vysoké, i menší zhodnocení je lepší než žádné. Uložené peníze pak můžete vnímat nejen jako nouzový fond, ale třeba část z nich použít na zaplacení dovolené.

Hodnocení článku:

(4 hlasů, průměrné hodnocení: 4.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x