Pestrobarevnou plastovou kartičku určenou k placení má v peněžence téměř každý z nás. Otázkou ale je, co držitelé o svých kartách ve skutečnosti vědí. Umějí je správně používat a čerpat výhody, které jim nabízejí? Někteří bohužel ne. A proto jsme jsme se rozhodli na platební karty podívat ze tří různých úhlů, abychom zjistili, co svým majitelům nabízejí a jaké jsou jejich přednosti a slabiny.

1. Jaký je rozdíl mezi kreditní a debetní kartou?

Říkáte, stejně jako celá řada lidí, každé kartě, kterou se dá platit, jednoduše kreditka? Takové označení nemusí být vždy přesné. Karta, pomocí které čerpáte peníze ze svého účtu, se ve skutečnosti nazývá debetní. I pro ni existuje familiárnější označení „debetka“, které ale ve srovnání s kreditkou není tolik rozšířené.

Kreditní karta alias kreditka patří na rozdíl od karty debetní mezi úvěrové produkty. Když s ní platíte nebo vybíráte hotovost z bankomatu, nevyužíváte vlastní finanční prostředky, ale peníze, které patří bance. Konkrétní sumu pak musíte bance vrátit, a to buď bezplatně v tzv. bezúročném období, které v závislosti na bance trvá přibližně 40 až 60 dnů, nebo s úroky, pokud tuto lhůtu nestihnete. 

Úrok na kreditní kartě

Úroková sazba na kreditní kartě se často pohybuje okolo 25 %, což je mnohem více než v případě klasických úvěrů, a proto se vyplácí si bezúročné období dobře pohlídat. Některé banky navíc tuto zvýhodněnou lhůtu neposkytují pro výběry z bankomatu  – danou částku začnou úročit okamžitě.  Proto si ověřte, jestli mezi ně nepatří také ta vaše, abyste se vyhnuli nepříjemnému překvapení.

Nákupy s kreditní kartou
Kreditka je skvělá k placení v obchodech, ale výběry z bankomatu se vám nemusí vyplatit.
TIP!
Při správném používání je kreditka skvělý pomocník. Poradíme vám, jak z ní vyždímat maximum výhod.

Kreditní kartu nedostane každý

Kreditní karta se od té debetní liší i tím, že na ni nemá nárok každý. Banka ji nabízí pouze klientům, u kterých na základě výše měsíčních příjmů a platební morálky předpokládá, že nebudou mít potíže případný dluh splatit. Kreditku vám mohou nabídnout i některé nebankovní úvěrové společnosti nebo e-shopy. 

Než na jejich nabídku kývnete, zvažte, jestli pro vás možnost takřka okamžitě čerpat peníze na cokoliv nebude lákat ke zbytečnému utrácení a následnému splácení dluhu s vysokým úrokem. Když se používá chytře, dokáže svému majiteli přinést řadu výhod, ale v opačném případě se může nepříjemně prodražit.

Další druhy platebních karet – virtuální karta, Revolut nebo Curve

Pro internetové platby můžete využívat také tzv. virtuální kartu. Protože nejde o fyzickou kartu, ale v podstatě o speciální zabezpečený účet, v kamenném obchodě s ní nezaplatíte. Se zvyšujícími se bezpečnostními standardy internetových plateb v poslední době popularita virtuálních karet lehce upadá. 

Pokud přesto z nějakého důvodu nechcete provádět platby přímo z vašeho účtu, můžete si hotovost převést na předplacenou kartu. Jednotlivé transakce pak putují na místo určení bez přístupu k vašemu bankovnímu kontu. Příkladem je například karta Revolut, se kterou můžete vedle dalších výhod výhodně platit ve 120 různých měnách s výhodnými mezibankovními kurzy.

Relativním nováčkem mezi chytrými kartami je ta od britského startupu Curve. Na jednu fyzickou kartu si pomocí mobilní aplikace nahrajete více karet, které běžně nosíte v peněžence. V aplikaci si pak jednoduše nastavíte, kterou z nich právě chcete prostřednictvím Curve karty využít. Bonusem jsou výhodné kurzy zahraničních měn a výběry v zahraničí do 200 liber měsíčně zdarma.

2. Jaký je rozdíl mezi elektrickou a embosovanou kartou?

Asi jste si všimli, že ne všechny karty vypadají stejně. A to nejen na pohled, ale i na omak. Karta, která je na dotek hladká bez vystouplých prvků, se označuje jako elektronická, zatímco ta s plasticky vyraženými údaji se nazývá embosovaná.

Elektronická karta (někdy označovaná taky jako neembosovaná) sice nemá plastický reliéf, ale zato je opatřena elektromagnetickým proužkem nebo čipem. Ačkoliv elektronické karty, mezi jejichž nejznámější zástupce v Česku patří VISA Electron nebo Maestro, před pár lety zažily velký boom, banky se dnes začínají vracet k embosovaným kartám.

TIP!
Nechcete se zbytečně zadlužovat a pořizovat si kreditní kartu? Vyzkoušejte nákup zdarma s odloženou platbou.

Embosované karty umožňují platby na platebních terminálech, výběry hotovosti i platby na internetu. Kartu s vystouplými údaji lze také použít jako garanci při rezervaci hotelů nebo třeba v autopůjčovnách.  K potvrzení transakcí embosovanou kartou se u částek vyšších než 500 korun nejčastěji používá PIN, ale v některých případech lze transakci potvrdit také vlastnoručním podpisem (třeba u starších typů platebních terminálů, např. V USA). Jak ve světě, tak i v Česku se ale od nepříliš spolehlivé podpisové metody ustupuje.

Výhodou embosované karty je, že ji lze využít při offline platbě pomocí imprinteru mechanického snímače, který si někteří pamětníci pamatují pod označením „žehlička”. I když se už s tímto zařízením, které pomocí tlaku propíše údaje z embosované karty do papírového formuláře, příliš často nesetkáte, s elektronickou kartou byste na něm nepochodili.

3. Je lepší VISA, nebo MasterCard?

VISAMasterCard jsou v Česku nejčastějšími platebními kartami. S oběma zaplatíte téměř všude. VISA je celosvětově rozšířenější – využívá se až dvakrát více. Na druhou stranu MasterCard je rychlejší – průměrná transakce s ní proběhne až 1,7krát rychleji. Zároveň má v celosvětovém měřítku lehce výhodnější směnné kurzy. Rozdíl je však v řádu halířů korun.

Z pohledu klienta mezi nimi z hlediska použití na našem území není veliký rozdíl, protože s oběma kartami bez potíží zaplatíte na naprosté většině obchodních míst. 

Typy platebních karet
Mastercard, Visa nebo American Express?

Každá ze společností svým klientům nabízí různé výhody a nebo věrnostní programy, stejně jako odlišné typy karet podle účelu nebo bonity klienta. O tom, jakou kartu či karty k účtu dostanete, zpravidla rozhoduje banka, která vám ke klasickým plastovým  kartám může přidat také bezkontaktní platební nálepku, kterou si můžete nalepit třeba na mobil. Způsobů, jak platit bez platební karty v poslední době ostatně stále přibývá.

Další poskytovatelé platebních karet

Kromě výše uvedených poskytovatelů se v Česku můžete v menší míře setkat také s kartami American Express (AMEX), které mají místo obvyklých 16 jen 15 čísel, Diners Club, JCB (Japan Credit Bureau), které vlastní zejména klienti z Japonska, nebo karty China UnionPay, jimiž  často platí Číňané. Vzhledem k tomu, že uvedené karty nejsou v Evropě tolik rozšířené jako VISA nebo MasterCard, stává se, že je některá obchodní místa nemusejí akceptovat. 

Hodnocení článku:

(16 hlasů, průměrné hodnocení: 4.25 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

1 Comment
nejstarší
nejnovější nejoblíbenější
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
1
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x