Platba sem, platba tam – a najednou s hrůzou zjistíte, že zůstatek vašeho účtu je o dost nižší, než jste si mysleli. Míváte i vy pocit, že vlastně nic moc nekupujete, ale přesto vaše peníze mizí neznámo kam? Pokud už toho máte dost, posviťte si na své výdaje a zredukujte ty, bez kterých se snadno obejdete. Jak na to? Pomohou vám chytré mobilní aplikace. A my vás seznámíme se třemi z nich.

Je to jednoduché – pokud nemáte přehled v tom, za co své peníze utrácíte, těžko se vám podaří zbytečné platby minimalizovat a ušetřit. Proto si vyzkoušejte – pro začátek třeba jen na měsíc – zaznamenávat své příjmy a výdaje. Pravděpodobně vás zaskočí, za co všechno utrácíte. Ale když zjistíte, kam se vaše peníze každý měsíc rozkutálejí, můžete si vytvořit plán, jak zbytečné výdaje postupně sesekat na minimum.

Jak si zaznamenávat výdaje?
I když je papír klasika, aplikace je přeci jen o dost přehlednější.

Zástupci starší generace, kteří neznali internetové bankovnictví ani bezkontaktní platby, si při řízení domácího rozpočtu museli vystačit s tužkou a papírem. Pak nastala „doba excelová“, která řadu lidí přivedla k tomu, aby si příjmy a výdaje zapisovali do více či méně sofistikovaných tabulek a grafů. Dnes díky rozmachu technologií stačí zapátrat v samoobsluhách s mobilními aplikacemi, kde najdete řadu pomocníků, kteří vám pomohou finance uhlídat. A my víme, které z nich stojí za vyzkoušení.

1. Spendee

Ačkoliv je aplikace Spendee dílem českých vývojářů, získala si věhlas i v zahraničí. Mezi její přednosti patří přehledná grafika, intuitivní ovládání a dostupnost v češtině. Aplikaci si navíc můžete propojit s bankovním účtem, abyste o svých financích měli dokonalý přehled. Položky, které platíte hotově, do aplikace jednoduše zadáte manuálně a můžete je, stejně jako online transakce, spárovat s fotkou účtenky nebo faktury nebo je opatřit informací o lokalitě, kde jste platbu realizovali.

Výdaje lze snadno řadit do různých kategorií (cestování, zábava, jídlo…) a speciálních peněženek (bankovní účty, pravidelné platby, kreditní karty…), které vám pomohou zjistit, co ukrajuje největší část z vašeho rozpočtu. Pokud chcete udržet na uzdě rodinný rozpočet, můžete jednotlivé peněženky sdílet s dalšími členy domácnosti. Spendee také umí vygenerovat nejrůznější grafy i podrobné tabulky, které vám prozradí, kam vaše peníze plynou. Snadno tak odhalíte, bez kterých nákupů byste se klidně obešli.

Aplikace je zdarma dostupná pro Android i iOS. Připlatíte si pouze za prémiovou verzi s rozšířenými funkcemi, ale pro základní orientaci vám určitě postačí i neplacená varianta.

Příjmy a výdaje v chytrém telefonu
S tou správnou aplikací dodáte řád svému rozpočtu.

2. Wallet

Zdá se, že Češi správě financí rozumí. Wallet je další česká „appka“, které se díky povedenému zpracování podařilo překročit hranice. Díky jejímu původu ji můžete používat v češtině, ale dostupná je samozřejmě i v angličtině. Wallet si, stejně jako Spendee, získala své příznivce díky příjemnému grafickému kabátku i podobným funkcím včetně spárování s účtem v bance. Uživatelské prostředí Wallet není zbytečně překombinované, a tak vám poskytne přesně ty informace, které potřebujete – za co utrácíte, co nejčastěji kupujete, co se děje na vašem účtu, odkud na něj peníze přicházejí peníze, a kam naopak mizí.

TIP!
Základní pravidlo? Příjmy musí převyšovat výdaje. Známe 5 tipů, jak udržet peníze na uzdě.

Wallet vám umožní vytvářet nejrůznější rozpočty, plánovat výdaje, přiřazovat jednotlivým položkám tematické štítky nebo k nim doplnit poznámku. Do aplikace si také můžete vytvořit nákupní seznam, abyste v obchodě hledali jen to, co opravdu potřebujete, a nenechali se strhnout k impulzivnímu nákupu zbytečností. Finanční statistiku, do níž mohou mít přístup i další uživatelé, lze proměnit v koláčové grafy nebo ji vyexportovat ve formátu PDF nebo v podobě excelové tabulky.

Základní podobu Wallet si můžete zdarma stáhnout v Google Play i App Store. Pokud se vám aplikace zalíbí, můžete si ji za drobný měsíční poplatek rozšířit o další šikovné funkce. 

Chytrá aplikace vám ušetří peníze.
Odhalte, za co nejvíc utrácíte.

3. 1Money

Za oblíbenou aplikací 1Money stojí pro změnu australští vývojáři, kteří potenciální uživatele lákají především na jednoduché ovládání a velmi rychlé zadávání jednotlivých plateb. Pokud tedy s finančními aplikacemi teprve začínáte a vaším cílem je udělat si nejprve pořádek ve výdajích, mohla by vám vyhovovat. Jak říkají samotní autoři 1Money – sledování toho, jak peníze mizí z účtu, není nic příjemného, a proto si zasloužíte, aby alespoň probíhalo v atraktivním a uživatelsky přátelském prostředí.

Samozřejmostí je, že vám aplikace umožní sledovat stav účtu, výši úspor nebo případných dluhů, a to i v cizích měnách díky automaticky aktualizovaným kurzům. Díky cloudové synchronizaci můžete pohyb peněz sledovat na více zařízeních současně, a navíc tak o své statistiky nepřijdete ani v případě, když ztratíte telefon. Aplikace je dostupná i v české lokalizaci, a tak se nemusíte bát, že byste sis s ní neporozuměli, pokud příliš nevládnete angličtinou.

1Money je dostupná jen v Google Play, tedy pouze pro zařízení s operačním systémem Android. Stejně jako u předchozích aplikací si můžete pořídit i její prémiovou verzi s širší funkčností.

Hodnocení článku:

(12 hlasů, průměrné hodnocení: 4.25 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x