Možnost odložit si splátky půjčky nebo hypotéky zní lákavě. Žádné placení, žádné starosti, aspoň na pár měsíců. Jenže s odkladem splátek to není tak jednoduché, a pokud se pro něj rozhodnete, měli byste vědět, co pro vás splátkové prázdniny v praxi znamenají. My jsme to zjistili za vás.

Odklad splátek je nouzové řešení

Odložení splátek půjčky nebo hypotéky představuje záchranu pro případ, že vás nečekaně překvapí výpadek příjmů. Proto k němu přistupte až ve chvíli, kdy opravdu nejste schopni najít jiné řešení, jak z potíží vybruslit. Jak zjistíte níže, odklad splátek se neobejde bez následků, a proto vždy zvažte, jestli je opravdu nevyhnutelný.

Pokud o odkladu splátek uvažujete proto, že by se vám hodilo více peněz na dovolenou nebo třeba nákup vánočních dárků, radši na něj rovnou zapomeňte. Raději sesekejte své výdaje a pořizování věcí, bez kterých se obejdete, odložte na později. Půjčka nebo hypotéka je závazek, se kterým je třeba vždy počítat, tak – pokud to není nutné – nehledejte jednoduchá řešení, jak se z této povinnosti vyvléknout.

TIP!
Kryjte si záda. S pojištěním schopnosti splácet vás nebude děsit nejistota.

Banka vám nemusí vyjít vstříc

Jestliže banku nebo nebankovní společnost kontaktujete s žádostí o odložení splátek, počítejte s tím, že nic není jisté. Banka totiž nemá povinnost vám vyhovět. Pokud vás ale k žádosti vede krátkodobý nedostatek peněz, je pravděpodobné, že vás poskytovatel úvěru podrží a odložení splátek vám umožní. Je i v jejím zájmu, abyste se dostali do lepší finanční kondice a mohli jste po přerušení pokračovat ve splácení.

TIP!
U nás není odklad splátky žádný problém. Naopak! Díky účtu Plus si za férový a předem jasný poplatek snadno posunete až 90 % celé měsíční útraty. Na pár kliknutí a bez negativního záznamu v registru. Tak vybírejte srdcem a plaťte hlavou. ❤️ 🧠

Důležité je, abyste se na banku obrátili včas, ne až ve chvíli, kdy se s placením dostanete do prodlení. Ukážete tím, že se snažíte problémům předcházet a nehasíte je, až když vám začne téct do bot. Podmínky pro odklad splátek se napříč bankovním trhem liší. Maximální doba odložení ale obvykle bývá 6 měsíců.

Připravte se na negativní zápis v registru

Odklad splátek hypotéky nebo spotřebitelského úvěru v drtivé většině případů znamená negativní záznam do registru dlužníků. Banka tak dává ostatním potenciálním věřitelům vědět, že jste se dostali do situace, kdy jste měli potíže se splácením. Může se to zdát trochu nefér, protože se tak zařadíte k lidem, kteří své závazky prostě ignorují, ale registr zkrátka slouží jako zrcadlo vaší platební morálky.

Až 50 000 Kč na nečekané výdaje
Až 50 000 Kč na nečekané výdaje

I když se později ke splácení opět vrátíte podle pravidel nastavených bankou, „černý puntík“ vám nějaký čas zůstane. A může vám v budoucnu zkomplikovat žádost o další finanční produkt. I proto je dobré si rozmyslet, jestli vám odklad splátek stojí za to. Výjimkou bylo pouze období koronavirové pandemie, kdy kvůli mimořádné situaci vznikl v registrech NRKI a BRKI pro odložení splátek speciální příznak.

Odklad splátek má i negativa
Odložení splátek znamená negativní záznam v úvěrovém registru.

Placení se nevyhnete

Především v případě hypotéky odklad splátek neznamená, že na svůj závazek můžete na pár měsíců zapomenout. Banka vám totiž umožní odložit si splátku jistiny, tedy vypůjčené částky, ale úroky budete i nadále platit. Měsíční splátka se vám tedy sníží, ale splácení se úplně nevyhnete. A odklad splátek vám prodlouží celkovou dobu splácení hypotečního úvěru.

V důsledku tak na úrocích zaplatíte více, než kdybyste se bez přerušení řídili původním splátkovým kalendářem. I to je argument, proč byste k odložení splátek měli přistoupit pouze v situaci, kdy je to naprosto nezbytné. Banka vám navíc často povolí jen jeden odklad za celou dobu splácení, a proto si tuto možnost radši zachovejte pro případ největší nouze.

Hodnocení článku:

(4 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x