Ještě před nedávnem jsme se museli spokojit jen s dobírkou a klasickým bankovním převodem. Dnes je možností plateb na internetu celá řada a nikde není psáno, že současný počet je ten konečný. Nové metody jsou čím dál bezpečnější a pohodlnější, některé nabízí i další přidanou hodnotou. Evoluci prostě nejde zastavit.

Platíte rádi v hotovosti až po převzetí zboží, nebo upřednostňujete rychlost a pohodlí online plateb? A vyhovuje vám spíše klasický bankovní převod, nebo kliknete raději na rychlejší ikonku s logem vaší banky (bankovní tlačítko), která vás rychle „hodí“ přímo do vašeho internetového bankovnictví? A víte, že existuje alternativa, která benefity již dobře známých plateb kombinuje? Pokud se ztrácíte, čtěte dál. Máme pro vás užitečný přehled způsobů, jakými můžete platit za své nákupy na internetu.

Tím nejdůležitějším, o co při platbě na internetu jde, je samozřejmě přesun správného obnosu peněz z účtu zákazníka na účet obchodníka, a to ve správném čase. Zprostředkovateli plateb bývají banky, karetní instituce či platební brány sdružující platební a transakční služby. Od vybrané metody se pak bude odvíjet další cesta vašich peněz na místo určení.

1. Dobírka

Dobírka stále patří mezi velmi oblíbené způsoby úhrady. Podle červencové analýzy firmy Shoptet ji upřednostňuje 34 % Čechů. Důvod je prostý – zboží z e-shopu zaplatíte ve chvíli převzetí. Ovšem ani to vám nezaručí, že nekoupíte zajíce v pytli. Rozbalujete totiž až v momentu, kdy máte zaplaceno a dopravce je pryč.

Nevýhodou dobírky je, že musíte mít připravenou hotovost. Stále zdaleka ne všichni dopravci a prodejci nabízejí možnost platit při převzetí kartou. Běžné je také „znevýhodnění“ poplatkem ve výši až 40 Kč.

3. Online bankovní převod

Pohodlný je klasický bankovní převod. Po objednání zboží vám na e-mail spolu s potvrzením objednávky přijdou pokyny k platbě – číslo účtu obchodníka, variabilní/specifický/konstantní symbol a částka. Transakci můžete provést ve svém internetovém či mobilním bankovnictví nebo na pobočce banky. Pro usnadnění platby se dnes používá QR kód.

Výhodou i nevýhodou současně může být, že celý proces trvá několik dní. Prodejce totiž odesílá nákup až po připsání peněz na účet. Pokud tedy spěcháte, výhodnější je například platba kartou či novinka ve formě odložené platby. Na druhou stranu se může platba převodem hodit, když třeba nechcete přijít o akční nabídku, ale momentálně nemáte na běžném účtu dost peněz. Objednávku vytvoříte ihned, ale zaplatíte ji později. Na převd zpravidla máte několik dní.

3. Rychlé bankovní tlačítko

Pokud hraje klíčovou roli rychlost, klikněte při výběru způsobu platby na tlačítko s logem vaší banky. Tento krok vás pošle přímo do vašeho internetového bankovnictví, kde provedete platbu. Jde o expresní bankovní převod, kdy máte všechny potřebné údaje k platbě již předvyplněny. Stačí ji potvrdit a autorizovat.

4. Platba kartou

Pokud při výběru způsobu platby kliknete na tlačítko dle typu své karty (Mastercard, Maestro či Visa), budete automaticky přesměrováni do platební brány společnosti, která platbu pro daný e-shop zprostředkovává. Zbývá jen zadat údaje o své kartě – její číslo, datum platnosti a autorizační kód (CVC/CVV). Nakonec platbu potvrdíte a je zaplaceno.

Platba kartou
Platba kartou na internetu se stala už standardem

5. Elektronická peněženka

Při platbách elektronickou peněženkou používáte aplikaci, pomocí níž se napojíte na svou platební kartu z mobilu nebo internetového prohlížeče. Protože máte platební údaje v aplikaci již uloženy, vyhnete se jejich zdlouhavému vypisování. Zároveň jde o bezpečnější metodu, během které se o vás obchodník nedozví konkrétní údaje. 

Mezi rozšířené elektronické peněženky dnes patří:

  • Google Pay,
  • Apple Pay,
  • PayPal.

S elektronickou peněženkou se častěji setkáte při nákupech v zahraničních internetových obchodech. V celém procesu figuruje prostředník, který transakci provede. U něj máte předem nabitý kredit, což vlastně funguje jako virtuální peněženka. Výhodou je rychlost – peníze má prodejce na účtu prakticky okamžitě. Jako elektronická peněženka funguje PayPal. Dalšími moderními metodami jsou třeba Google Pay či Apple Pay. Díky těmto aplikacím si vlastně nahrajete svou platební kartu do virtuální peněženky v dané mobilní aplikaci, a zaplatíte tak jednoduše díky svému mobilnímu zařízení.

6. Nákup na fakturu

Podnikatelé mohou nakoupit tzv. na fakturu. Po vytvoření objednávky vám obchodník pošle zboží spolu s fakturou, kterou v kopii zpravidla odešle i na váš e-mail. Do dvou týdnů pak nákup zaplatíte. I v offline světě je standardem, že po dodání služby či produktu dodavatel vyčíslí odběrateli cenu na fakturu a ten má poté určitou dobu na zaplacení.

7. Odložená platba – revoluce nebo evoluce?

Se lhůtou 14 dní pracuje i relativně nová platební metoda – tzv. odložená platba. V praxi funguje tak, že před doručením ani při převzetí nic neplatíte. Nejdříve se s koupenou věcí v klidu seznámíte. Až poté kdykoli během dvou týdnů pošlete peníze.

Odložená platba kombinuje výhody hned několika typů plateb. Hodí se ji využít třeba v době, kdy čekáte na výplatu nebo mateřskou. Nemusíte se bát, nejde o nákup na splátky nebo nějakou formu půjčky. Služba je zdarma. Odložená platba je velmi populární v zahraničí pod značkou Klarna a u nás funguje pod názvem Twisto nebo mallpay(dříve Kup Najisto).

Hodnocení článku:

(20 hlasů, průměrné hodnocení: 4.40 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x