Kreditní karta

Kreditní karta je platební karta, kterou klient u banky získá, i pokud u ní nemá založený běžný účet. Při využití této karty platí penězi banky, nikoli svými. Půjčené peníze postupně splácí a může je zároveň dál čerpat, jedná se o tzv. revolvingový úvěr.

Pokud uživatel splatí půjčené peníze z kreditní karty během bezúročného období, které se obvykle pohybuje mezi 40 a 60 dny, je využití zdarma. Pokud tuto lhůtu překročí, zaplatí poměrně vysoké úroky za celou dobu, po kterou měl peníze půjčené.

Zcela zdarma ale používání kreditní karty obvykle není ani pokud klient splácí včas. Podle poskytovatele může platit různé poplatky spojené s využíváním karty, například za zřízení či vedení karty. Na druhou stranu nabízí kreditní karta řadu benefitů, mezi které patří cashback z nákupu nebo slevy u partnerských prodejců.

Limit, do kterého klient může s kreditní kartou platit, banka určuje individuálně na základě řady parametrů o klientově platební morálce, historii, pravidelných příjmech a dalších faktorech. Jeho navýšení lze dosáhnout zažádáním o prémiovou kreditní kartu jako je Gold, Platinum, World Elite či Infinite.