Platba po doručení

Platba po doručení neboli dobírka umožňuje zákazníkovi zaplatit cenu zboží až poté, co jej má v rukou. Díky tomu má zákazník jistotu, že zboží po zaplacení opravdu dostane. Na druhou stranu jsou s platbou po doručení spojené vyšší náklady a pro obchodníky představuje komplikaci a náklady navíc v případě, že si zákazník svou objednávku nevyzvedne.

Dobírka je v Česku stále jednou z nejrozšířenějších metod plateb, se zvyšující se zkušeností s nákupy na internetu a stoupající důvěrou v nové způsoby plateb a doručování pomalu ale její využití klesá ve prospěch plateb online a dalších způsobů, například odložených plateb.

Ty fungují na podobném principu jako dobírka, nabízejí ale delší lhůtu pro vyzkoušení a prohlédnutí zboží – například u Skip Pay si lze zboží bez zaplacení ponechat po dobu 14 dní a zaplatit až poté. Výhodou odložených plateb je to, že jsou zcela zdarma, minimalizuje se zde riziko nevyzvednutích objednávek a vycházejí vstříc také lidem, kteří jsou vystaveni nenadálým finančním výdajům.