Když peníze leží na běžném účtu, ztrácí v čase svou hodnotu. Pokud chcete, aby vaše úspory neukrajovala inflace, máte hned několik možností, jak je rozpohybovat. Můžete si založit spořicí účet, začít investovat nebo je vložit do termínovaných fondů. Prozkoumali jsme, která z variant se vám nejvíc vyplatí.

Vývoj inflace, který v důsledku pandemické i geopolitické situace není příliš příznivý, vede stále více lidí k tomu, aby hledali cesty, jak zhodnotit své peníze. Možností, jak na to, existuje hned několik, přičemž výše výnosů závisí na tom, jaké riziko je člověk ochoten podstoupit. Zatímco v případě spořicího účtu je šance, že o peníze přijdete, minimální, investice do podílových fondů jsou více nejisté, ale mohou vám přinést vyšší zhodnocení.

Co je to inflace?

Inflace je obvykle chápána jako růst většiny cen v konkrétní ekonomice. Jde o oslabení reálné hodnoty (tj. kupní síly) měny vůči zboží a službám, které spotřebitel kupuje. Zjednodušeně to znamená, že za nákup stejného zboží a služeb utratíte více peněz než dříve.

Spořicí účty

Máte-li peníze navíc, neschovávejte je do matrace, kterou pořídíte se slevovým kódem na Dormeo a raději je zhodnocujte. Mezi nejbezpečnější způsoby, jak si odkládat finance stranou a zároveň zvyšovat jejich hodnotu, patří založení spořicího účtu. V dnešní době si ho u většiny bank sjednáte během chvilky a online, takže můžete začít spořit třeba hned.

Jaký spořicí produkt vybrat?
Nechcete riskovat? Spořicí účet je produkt pro vás.

Banka vám za to, že jí své prostředky svěříte, na oplátku nabídne úrok, kterým vaše pravidelné vklady zhodnotí. V současné době nejvyšší roční úroková sazba u spořicích účtů činí 4 %. Takové zhodnocení sice nepokryje inflaci, která v posledních měsících atakuje hranici 10 %, ale na druhou stranu je každé úročení lepší než žádné.

➕ Odkládat si můžete libovolnou částku podle vašich aktuálních možností.
➕ Peníze máte kdykoliv k dispozici a můžete si je převést na běžný účet.
➕ Produkt představuje minimální riziko, naspořené peníze jsou navíc do určité částky pojištěné.

➖ Úroková sazba, kterou aktuálně banky nabízejí, nepokryje inflaci.
➖ Při uložení vyšší částky vám banka může nabídnout nižší úročení.

Srovnání spořicích účtů k 20. 4. 2022

SPOŘICÍ ÚČETÚROKOVÁ SAZBA

Komerční banka Spořicí konto Bonus Invest
4 %
Equa bank Spořicí účet EXTRA4 %
Trinity Bank Spořicí účet Dobrý klient3,68 %
Creditas Spořicí účet +3,6 %
Poštovní spořitelna Duo Profit3,5 %
ČSOB Duo Profit3,5 %
Hello bank Hello spoření3,1 %
Equa bank Spořicí účet HIT3 %
Air Bank Spořicí účet3 %
Raiffeisenbank Spořicí účet XL3 %
Fio banka Fio konto3 %
J&T BANKA Vkladový účet 3 %
Údaje platí k 20. 4. 2022

Termínované vklady

Termínovaný vklad se od spořicího účtu liší v tom, že se při jeho sjednání zavazujete ke spoření na určité časové období. Pokud vám tedy peníze přebývají a víte, že je nebudete potřebovat, může pro vás termínovaný vklad být to pravé. Počítat ale na druhou stranu můžete s garantovaným úrokem, který se během doby spoření nezmění.

Až 50 000 Kč na nečekané výdaje
Až 50 000 Kč na nečekané výdaje

Termínované vklady mohou být krátkodobé (od 7 dní do 1 roku), střednědobé (od 1 do 2 let) a dlouhodobé (od 2 do 5 nebo více let). Platí, že čím delší je doba vkladu, tím vyšší úrokovou sazbu můžete získat. Musíte ale počítat s tím, že na naspořené peníze nesmíte během předem stanoveného časového úseku sáhnout.

➕ Můžete získat vyšší úročení než v případě spořicího účtu.
➕ Sjednání i vedení účtu bývá bezplatné.
➕ Naspořené peníze máte ze zákona pojištěné až do částky 100 000 eur.

➖ Peníze nemáte kdykoliv k dispozici, a pokud si je budete chtít vybrat, můžete přijít o úroky, a navíc vás neminou sankční poplatky.
➖ Aktuální úrokové sazby u termínovaných vkladů nejsou příliš atraktivní.

Investice

V poslední době jsou stále populárnější investice do podílových fondů. K tomu, abyste se do investování pustili, nemusíte být milionář, začít totiž můžete už s několika stokorunami. Investovat navíc můžete online, takže fondy můžete nakupovat i prodávat prakticky odkudkoliv. Na začátku si vyberete investiční strategii a pak už jen sledujete, jak si vaše investice vedou.

TIP!
Chcete objevit svět investic? S námi se do investování můžete pustit s pár desetikorunami.

Proč investovat? Investice jsou sice rizikovější, ale na druhou stranu nabízejí mnohem zajímavější zhodnocení peněz, které může dosáhnout až k 10 %. Pokud se v investicích příliš nevyznáte, můžete se základní principy zhodnocování peněz naučit na nižších částkách, případně se obrátit na investičního specialistu, který vám na základě vašich možností, potřeb a požadavků vytvoří investiční portfolio na míru. A až si prostředí investic lépe osaháte, můžete se začít pouštět i do složitějších operací.

➕ Podílové fondy vám mohou zajistit zajímavé výnosy.
➕ Investovat můžete online a podle předem nastavených strategií.
➕ Peníze si můžete kdykoliv a bez sankcí vybrat.

➖ Pokud si vyberete riskantnější strategii, můžete o peníze snadno přijít.
➖ Výnos není garantovaný a v čase kolísá.

Hodnocení článku:

(1 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x