Svět e-commerce se rychle mění a tyto změny mají svůj dopad i na platby za online nákupy. Podobně jako v ostatních oborech, i zde má zásadní vliv rozvoj moderních technologií. Pro úspěšné provozování e-shopu a jeho růst, je nezbytné sledovat aktuální trendy doma i ve světě a dokázat na ně reagovat. Kam retail ve své online formě směřuje a na co je potřeba si v souvislosti s platbami dávat pozor, aby váš e-shop držel krok s potřebami zákazníků?

Mobilní nákupy se pomalu, ale jistě blíží i k nám

Nárůst nákupů přes mobilní telefon je zřetelně vidět i v českém prostředí, ale zatímco k prohlížení čeští zákazníci mobilní verzi e-shopů využívají zhruba v 50 % případů, samotný nákup obvykle dokončí na desktopu. Provozovatelé českých e-shopů se tedy ještě mají hodně co učit, aby v rámci mobilních verzí svých obchodů zákazníkům nabídli takové prostředí, které je motivuje nákup na mobilu i dokončit.

V rámci Mall.cz počet transakcí přes mobilní zařízení meziročně stabilně roste. Mezi lety 2017, 2018 a 2019 tento růst dosahoval vždy 7 procentních bodů. Momentálně je přes mobil či tablet uskutečněno celých 38 % všech transakcí. Přes mobilní zařízení ale zákazníci nakupují spíše drobnější položky a na celkovém obratu se tedy nákupy přes mobilní zařízení podílí „jen“ 32 %.

Hotovost stále vede

Rychlejší rozvoj mobilních nákupů v tuzemsku brzdí i fakt, že Češi stále lpí na placení až při doručení zboží. Za 60 % ze všech transakcí v e-commerce stále stojí buďto dobírka, nebo platba při převzetí na výdejním místě. Ve 25 % případů platí zákazníci kartou online, přičemž právě tato varianta platby by se v následujících letech měla stát tou nejvyužívanější. Bankovním převodem platí v současné době 12 % zákazníků a v budoucnu by toto číslo mělo nadále klesat.

Výběr peněz z bankomatu
Platba hotovostí ještě stále drží prvenství.

Odložené platby se začínají prosazovat

Pozoruhodná je rostoucí popularita odložených plateb, což je trend, který se nevyhýbá ani Česku. Zatím největší česká služba tohoto druhu (Twisto) již v roce 2018 zprostředkovala platby za více než miliardu korun a službu pravidelně používalo přes 60 tisíc zákazníků. Alespoň jednou již Twisto využilo přes 600 tisíc Čechů.

Mezi uživateli se začíná prosazovat také konkurenční služba mallpay, se kterou přišel český
e-commerce gigant MALL. Za první rok existence využilo mallpay téměř 100 tisíc uživatelů a počet transakcí raketově roste.

Uživatelé na odložených platbách oceňují pohodlnost, rychlost i zabezpečení takových plateb. Odložená platba jim navíc pomáhá optimalizovat vlastní cash flow. Lidé mohou díky možnosti odložit platbu za nákup například využívat akce na zboží, o které mají zájem, a to i ve chvíli, kdy ještě čekají na výplatu.

TIP!
Více platebních metod, více spokojených zákazníků. Nabídněte odloženou platbu vaším klientům

Pokud tedy se svým e-shopem chcete zákazníkům vyjít vstříc a maximalizovat šanci, že dokončí nákup, podpora pohodlných platebních metod včetně odložených plateb je určitě správným krokem. Kvalitní nabídka platebních možností výrazně zvyšuje konverzi a na mobilu to platí dvojnásob.

QR kódy vrací úder, tentokrát v platbách

Významným trendem v e-commerce je také znovuzrození QR kódů. Ačkoli se jedná o technologii, kterou známe již 20 let, teprve nyní se QR kódy dostávají do popředí zájmu retailu. Čtečky QR kódů jsou totiž dnes běžně zabudované přímo do fotoaparátů mobilních zařízeních a lidé je tedy mohou mnohem snáze využívat pro zjišťování informací o produktech.

QR platba
Platba prostřednictvím QR kódu se stala standardem

Nelze ale zapomínat, že QR kód dobře poslouží i k samotné platbě. Kód může nést informace pro automatické vyplnění platebního příkazu a vedle toho jej lze využívat i přímo pro iniciaci platby přes konkrétní platební služby. Například v Číně je platba přes QR kód naprostým standardem a lidé tam sejmutím jednoduchého čárového kódu platí denně. QR kódy tam v oblasti placení mobilem díky službám jako Alipay nebo WeChat Pay jednoznačně porazily metody placení s využitím NFC čipů.

Vraťme se ale zpět k nákupnímu procesu. V důsledku růstu popularity QR kódů se očekává nárůst prodejů v showroomech, kde si zákazníci mohou zboží prohlédnout či vyzkoušet a následně si ho pomocí QR kódu rovnou koupit. Celkem 46 % zákazníků si totiž dle studií věc nejprve prohlédne v reálném světě a až následně koupí online.

E-commerce nezná hranic

Zajímavé je, že rychlým tempem roste také množství lidí, kteří nakupují zboží na zahraničních e-shopech. Tento trend zatím není v České republice až tolik zřetelný, ale alespoň jednou v zahraničí i tak nakoupilo již 62 % zákazníků. V zahraničí je ale situace odlišná a například společnost BlueSnap uvádí, že mezi Severoameričany nakupuje na zahraničních e-shopech alespoň jednou měsíčně 37 % lidí.

Také na zákazníky ze zahraničí tedy musí majitel e-shopu myslet, a to jak při navrhování webu a překladu všech jeho částí, tak také při nastavování platebních metod. Na vědomí je potřeba vzít například to, že celých 13 % zákazníků opustí košík, pokud nemají možnost zaplatit ve své měně.

Forrester odhaduje, že do roku 2022 budou zahraniční nákupy tvořit 20 % obratu celé e-commerce. Optimalizace pro zahraniční návštěvníky e-shopu je tedy velmi důležitá a zanedbat rozhodně nelze ani nastavení platebních metod tak, aby vyhovovaly i zákazníkům ze zahraničí. Poměrně jednoduše řešitelný problém, jako je absence možnosti platit ve vlastní měně, může zbytečně odradit více než desetinu zahraničních nákupčích a to již rozhodně není málo.

Hodnocení článku:

(2 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x