Asi jste už zaznamenali, že se v médiích každou chvíli objeví zpráva o zneužití platební karty nebo pokusech o prolomení cizího bankovního účtu. Říkáte si, že jste přece opatrní, a proto vám nic podobného nehrozí? Chyba! Podvodníci bohužel drží krok s dobou a jejich metody jsou stále propracovanější. Poradíme vám, na co si dát pozor.

Skimming 

Výrazem skimming se označuje zneužití fyzické platební karty, k němuž nejčastěji dochází pří výběru hotovosti z bankomatu. Podvodníci do konkrétního bankomatu nainstalují nenápadné zařízení, které dokáže zkopírovat magnetický proužek z karty a přenést ho na plastovou maketu. Tu pak lze používat stejně jako originální kartu.

V menší míře ke zkopírování karty dochází také ze strany nepoctivých obchodníků, a to zejména v restauracích, barech,  na čerpacích stanicích nebo v ubytovacích zařízeních. V roce 2019 zaznamenala Národní centrála proti organizovanému zločinu celkem 72 skimmingových útoků, z nichž většina proběhla v Praze. Je ale pravděpodobné, že díky rozmachu bezkontaktních transakcí bude podobných útoků ubývat.

Jak se vyhnout zneužití platební karty?

– Pokud se vám zdá, že s bankomatem není něco v pořádku, raději si vyberte jiný.
– Kartou plaťte pouze u důvěryhodných obchodníků a snažte se ji nedávat z ruky.
– V Česku i v zahraničí se vyhýbejte pouličním „turistickým“ bankomatům a raději vybírejte z těch, které jsou součástí pobočky banky.
– Při zadávání PIN kódu klávesnici zakrývejte rukou.

Spolehněte se na virtuální kartu

Virtuální karta představuje bezpečnější variantu placení, při které není potřeba vlastnit plastovou kartu a mít ji propojenou s běžným bankovním účtem. Kartu proto není možné zneužít fyzicky. Virtuální karta navíc může být navázaná na účet, kde je k dispozici pouze menší finanční obnos. Pokud by se tedy podvodníkům podařilo kartu prolomit, nedostanou se k penězům na vašem běžném.
Internetoví podvodníci
Mezi nejčastější podvodné metody patří phishing.

Phishing

Cílem phishingových útoků, které probíhají v online prostoru, je vylákat z lidí citlivé informace, jako jsou přihlašovací údaje do internetového bankovnictví nebo čísla z platebních karet. Phishing nejčastěji probíhá skrze e‑mailovou schránku. Potenciální oběti ve schránce přistane zpráva, která na první pohled vypadá, že pochází od některé známé instituce či poskytovatele služeb (banka, mobilní operátor, e‑shop atd.).

Podvodný e‑mail nejčastěji obsahuje výzvu k zadání osobních nebo platebních údajů, případně odkaz, na který má adresát kliknout. Zpráva mnohdy graficky odpovídá obvyklé komunikaci s daným subjektem, a proto se někteří adresáti o své údaje v dobré víře podělí. Pravdou ale je, že banky ani jiní poskytovatelé služeb po svých klientech zaslání citlivých informací touto cestou nikdy nepožadují.

TIP!
Jakmile narazíte na podezřelou zprávu, vytvořte si printscreen obrazovky a informujte společnost, jménem které vám e-mail přišel. Zabráníte tak tomu, aby lidem, kteří nejsou tak obezřetní jako vy, vznikla škoda.

Že je něco v nepořádku, vám mohou prozradit pravopisné nebo stylistické chyby ve zprávě. Podezřelý může být i tvar e‑mailové adresy odesílatele, který se liší od e‑mailu, z něhož s vámi společnost obvykle komunikuje. A URL adresa stránky, na kterou vede odkaz, neodpovídá oficiálním stránkám poskytovatele služeb. Jakmile se vám cokoliv nebude zdát v pořádku, na odkaz raději neklikejte a zprávu smažte.

Jak se phishingu vyhnout?

– Citlivé údaje sdílejte jen se spolehlivými společnostmi a webovými stránkami.
– Používejte antivirový software a pravidelně ho aktualizujte.
– Všímejte si URL adresy stránek a nikdy nezadávejte citlivé informace na webu, který není zabezpečený protokolem HTTPS.
– Čtěte zprávy, které vám posílá vaše banka. Budete tak vědět, jak e‑maily standardně vypadají a dozvíte se také o případných pokusech o útok.

TIP!
Chraňte své osobní údaje. Máme pro vás 5 tipů, jak na to.

Smishing

Jestliže phishing probíhá formou SMS, říká se mu smishing. Tato forma podvodu standardně probíhá tak, že adresátovi přijde jménem konkrétní společnosti SMS s požadavkem na zadání citlivých údajů. A nebo třeba informace o tom, že jste vyhráli v soutěži, o které slyšíte poprvé. Volba SMS není náhodná, ale dobře promyšlená, protože řada lidí klasickým SMSkám věří více než elektronické komunikaci skrze e‑mail.

Smishing odhalíte tak, že textovka dorazí z telefonního čísla, které má v českém prostředí neobvyklý tvar. Ale červená kontrolka by se vám měla rozblikat už proto, že banky ani jiné společnosti své klienty nikdy nevyzývají k zasílání potenciálně zneužitelných informací prostřednictvím SMS. Proto si všechny osobní údaje nechte pro sebe a zprávu ignorujte.

Jak se smishingu vyhnout?

– Když vám podezřelá SMS přijde, nikdy neklikejte na žádný odkaz, který obsahuje. Ani ze zvědavosti.
– Dnešní smartphony v mnohém dokáží suplovat počítače, a proto si zaslouží vlastní antivirus.
–  Přemýšlejte o tom, s kým sdílíte své telefonní číslo.

Online platba kartou
Online platba kartou vždy vyžaduje obezřetnost.

Vishing

Vishing je krádež osobních dat, která probíhá po telefonu. Jak? kontaktuje vás člověk, který se představí jako zástupce banky a sdělí vám, že došlo k napadení vašeho účtu. A dodá, že aby vás mohl „ochránit“, potřebuje okamžitě znát údaje o vaší platební kartě. Volající může působit naprosto seriózním dojmem a vyjadřovat se jako kterýkoliv jiný pracovník call centra.

TIP!
Kontrolujte průběžně pohyby na svém bankovním účtu. Můžete tak zachytit podezřelé platby, které vám z konta nenápadně mizí. Pozor si dávejte i na to, jakou platbu obchodníci zadávají do terminálu.

Problém je, že tyto telefonáty probíhají v čase, kdy člověka zastihnou nepřipraveného a zranitelného – třeba uprostřed noci. Je jasné, že rozespalý člověk, který myslí, že mu hrozí nebezpečí, jedná zkratkovitě a zmateně. Proto podvodníkovi své údaje zkrátka nadiktuje. A ještě mu je vděčný, že ho na útok upozornil. Když si uvědomí, co se vlastně stalo, může být už pozdě.

Jak se vishingu vyhnout?

– Údaje z platební karty nikdy nikomu nesdělujte do telefonu.
– I když se banka o vaše peníze stará ve dne v noci, ve 2 ráno vás její pracovník kontaktovat nebude.
– Zaměstnanec banky po vás nikdy nebude chtít, abyste mu sdělili jakékoliv heslo.

Možná se vám teď zdá, že je svět plný podvodníků, kteří čekají na váš přešlap. Ale žádnou paniku, když budete obezřetní a zachováte si chladnou hlavu, dokážete pokusy o zneužití dat celkem snadno rozpoznat. Držíme vám palce, ať se nenecháte nachytat!

Hodnocení článku:

(7 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

1 Comment
nejstarší
nejnovější nejoblíbenější
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
IVANA VÝBORNÁ

Které policejní složce mám podat zprávu o zneužití mé bankovní karty se žádostí o prošetření, aby se mi ukradená částka vrátila?? Děkuji Ivana \Výborná

1
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x