Je platba převodem přežitá metoda, která má léta největší slávy definitivně za sebou, nebo stojí za to jí ještě dát šanci? Záleží na tom, jaký typ zákazníka jste. Pokud moderním platebním metodám tak úplně nedůvěřujete, dobře vám poslouží. Jestliže naopak jdete s dobou, může se vám zdát zoufale zastaralá. Jisté ale je, že má svá pozitiva i negativa. A my jsme se na ně podrobněji podívali!

Jak funguje platba bankovním převodem?

Platbu bankovním převodem lze provést prostřednictvím internetového či mobilního bankovnictví, případně přímo na pobočce banky. S pomocí platebních údajů (číslo účtu příjemce, variabilní symbol, částka apod.) zadáte příkaz k převodu finančních prostředků z vašeho účtu na účet příjemce. 

Jak dlouho trvá převod z účtu na účet?

Doby, kdy platba převodem z účtu na účet zabrala několik dnů, jsou minulostí. Dnes může být otázkou i několika sekund. 

Oficiálně musí být platba bankovním převodem z banky do banky na účet příjemce připsána nejpozději do konce následujícího pracovního dne. Často ale banky transakci zpracují hned druhý den ráno. Když platbu zadáte ráno nebo dopoledne, zpravidla dorazí ještě tentýž den. 

Posíláte-li peníze na účet vedený ve své domovské bance, zabere transakce běžně pár vteřin nebo minut.

Situaci dosud komplikovaly víkendy a svátky, kdy mají banky zavřeno. To však mění funkce okamžité platby. Služba za minimální příplatek umožňuje bleskový přesun peněz z účtu na účet, a to 24 hodin denně 7 dní v týdnu.

Proč se platba převodem vyplatí?

Zdánlivě zastaralá platba bankovním převodem má stále svá pozitiva. 

Platba převodem je vhodným řešením pro zákazníky, kteří nechtějí na internetu zadávat údaje ze své platební karty nebo u ní nemají povolené internetové transakce. 

Pokud při výběru platební metody zvolíte bankovní převod, jediné, co se o vás obchodník dozví, je jméno a číslo účtu. Nehrozí tak, že by se vaše citlivé údaje v důsledku mezery v zabezpečení ocitly v nepovolaných rukou. I když jsou internetové platby stále bezpečnější, vynalézavější jsou bohužel i hackeři, kteří se do nich snaží nabourat, proto se případy zneužití nezákonně získaných platebních údajů čas od času objevují.

Platba převodem je méně riziková.

Jaké jsou nevýhody platby převodem?

Přestože i platby převodem zažily vlnu modernizace, stále na nich lze najít pár much.

Bez bankovnictví to nepůjde

Platba převodem logicky vyžaduje, abyste ji zadali prostřednictvím internetového či mobilního bankovnictví, případně na pobočce banky. Manuální zadávání všech platebních údajů (číslo účtu, variabilní symbol, částku apod.) přirozeně placení zpomaluje. 

Překlep může vše zkomplikovat

Znáte to – chcete mít platbu rychle vyřešenou, a tak ve spěchu uděláte chybu při zadávání čísla účtu nebo variabilního symbolu. Při zadání neexistujícího účtu se vám peníze vrátí. Když ale budete mít smůlu a natrefíte na existující účet, peníze dorazí jinému člověku. Chybný variabilní symbol zase přidělá práci e-shopu, který bude mít problém spárovat vaši platbu s objednávkou. Obojí znamená zbytečnou komplikaci a zdržení. A to nemluvíme o situaci, kdy se uklepnete při zadávání částky, a tak místo 500 Kč odešlete obchodníkovi 5000 Kč. Jak se možnému překlepu vyvarovat? Plaťte za použití QR kódu. Je to rychlé, bezpečné a riziko chyby je minimální.

TIP!
Chcete nákup bez rizika? Zkuste odloženou platbu a už nikdy neplaťte předem za zboží, které jste ještě neviděli.

Hodnocení článku:

(9 hlasů, průměrné hodnocení: 4.44 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

2 Comments
nejstarší
nejnovější nejoblíbenější
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
P.

V odstavci o překlepu chybí jakákoliv zmínka o čím dál častějším použití QR kódů, které možnost překlepů zcela eliminují.

Daniela Vaněčková

Dobrý den, děkuji za váš postřeh. Článek byl psán v roce 2019, kdy využívání QR kódů nebylo tak běžné, jak je tomu dnes. Článek jsem na váš podnět upravila, aby byl relevantní i pro dnešní dobu. Daniela ze Skip Pay

2
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x