Zjistili jste, že přihrádka v peněžence, kam si obvykle ukládáte platební kartu, zeje prázdnotou? Nebo vám chybí rovnou celá peněženka? Podobná situace vyžaduje rychlou reakci. Poradíme vám, jak postupovat.

Ať už jste o platební nebo kreditní kartu přišli vlastní nepozorností, nebo cizím zaviněním, je třeba ji neprodleně zablokovat. Tím zamezíte tomu, že ji někdo zneužije. I když vám blokace platební karty může lehce zkomplikovat život, neriskujte, že přijdete o peníze, pokud by se skutečně ocitla v nežádoucích rukách. Zvláště v případě bezkontaktní karty může případný nepoctivý „nálezce“ z vašeho účtu bleskově vyčerpat nezanedbatelnou částku i bez znalosti PIN kódu. I proto se zablokováním karty nijak neotálejte.

Blokaci karty lze provést čtyřmi způsoby:

1. Telefonická blokace karty

Asi nejčastějším způsobem blokace ztracené nebo odcizené platební karty je telefonát na speciální linku, kterou má zřízenou každá banka. Operátoři jsou na lince dostupní nepřetržitě, a tak kartu můžete zablokovat kdykoliv, třeba i uprostřed noci. Ve chvíli, kdy se identifikujete a spolu s pracovníkem banky kartu „vypnete“, ji už nikdo nemůže zneužít. Celý proces vám zabere jen pár minut. Telefonní čísla, na která můžete v případě ztráty karty volat, najdete níže.

Telefonát ztracená karta
Telefonická blokace karty bývá nejspolehlivějším řešením.

2. Zablokování karty na pobočce

Pokud se v době, kdy zaznamenáte ztrátu karty, pohybujete ve městě, můžete kartu zablokovat i osobně v kterékoliv pobočce vaší banky. Tam stačí vysvětlit, co se vám stalo, identifikovat se dokladem totožnosti a zaměstnanec banky vám kartu zablokuje. Ale vzhledem k tomu, že se při ztrátě platební karty počítá každá minuta, kterou byste v bance třeba strávili čekáním na volnou přepážku, bývá telefonát na danou infolinku rychlejším řešením. 

3. Blokace v internetovém nebo mobilním bankovnictví

Kartu můžete bleskově zablokovat také v internetovém či mobilním bankovnictví. To znamená, že pokud máte přístup do účtu z chytrého telefonu nebo právě sedíte u počítače, v němž máte internetové bankovnictví, můžete využít i tuto cestu. Problém může být, že tuto funkci nevyužíváte každý den, a tak může být ve stresové situaci náročnější se v internetovém bankovnictví rychle zorientovat.

4. Zablokování karty u kartové společnosti

I když to není příliš časté řešení, můžete kartu zablokovat přímo u jejího vydavatele, v Česku se nejčastěji jedná o společnosti Mastercard nebo Visa. Přestože tento způsob také funguje, je lepší se v případě zatoulané karty obrátit rovnou na vaši banku, se kterou můžete rovnou vyřešit vydání náhrady. Ta k vám zpravidla dorazí do několika pracovních dnů jako klasická zásilka. Toho, že by ji někdo zneužil, se bát nemusíte. Kartu totiž nejprve musíte aktivovat „rozluštěním“ PIN kódu, kterému předchází ověření totožnosti pomocí mobilního telefonu.

BANKALINKA PRO BLOKACI KARTY
Česká spořitelna+420 800 207 207
ČSOB+420 495 800 111
Komerční banka+420 955 512 230
Moneta Money Bank+420 224 442 424
Fio banka+420 224 346 777
mBank+420 222 111 999
Raiffeisenbank+420 800 900 900
Air Bank+420 547 134 134
UniCredit Bank+420 800 140 014
Hello bank+420 257 080 080
Equa bank+420 222 010 222
Sberbank+420 800 133 444 (bezkontaktní karty)
+420 495 800 111 (kontaktní karty)
Creditas+420 267 197 018
Expobank+420 267 197 197

Ztracená, nebo zapomenutá? Využijte dočasnou blokaci

Kartu je lepší zablokovat i v případě, že si nejste jistí, jestli vám náhodou někam nezapadla nebo jste ji třeba nenechali doma. Pro takové případy některé banky nabízejí službu dočasné blokace platební karty. Pokud máte podezření, že jste kartu pravděpodobně zapomněli doma, v autě nebo v kapse oblíbené bundy, umožní vám dočasná blokace kartu krátkodobě „uzamknout“ pro veškeré transakce a v případě nálezu ji opět aktivovat. 

TIP!
Chcete nakoupit v e-shopu, ale čekáte na vydání karty? Využijte odloženou platbu. Za objednávku tak můžete zaplatit, až vám dorazí nová.

Dočasná blokace může trvat několik hodin i pár dnů, záleží na tom, kdy se rozhodnete kartu odblokovat. Maximální doba, po kterou může karta zůstat „zmrazená“, obvykle činí 30 dnů. Pokud se ukáže, že ke ztrátě nedošlo, ušetříte si díky této službě čekání na vydání nové karty. A když zjistíte, že karta skutečně není k nalezení, změníte dočasnou blokaci na trvalou.

A co když budete potřebovat hotovost?

Řada lidí si v posledních letech zvykla nosit u sebe jen minimální hotovost, protože platba kartou se stala standardem u většiny obchodníků. A když je to třeba, peníze si mohou kdykoliv vybrat z bankomatu. Jenže bez karty je vám bankomat k ničemu. V takovém případě vyrazte do banky. Na hotovostní přepážce vám po prokázání totožnosti hotovost z vašeho účtu vydají.

Tento postup ale má tři úskalí.⁠ Částka může být omezena jen na pár tisíc korun, v některých bankách je výběr – byť z vlastního účtu – zpoplatněný a součástí identifikace bývá také kontrola podpisového vzoru. A pokud máte účet založený nějaký ten pátek, nemusí se váš aktuální podpis shodovat s tím někdejším.

Ztracená platební karta
Prohledali jste peněženku a karta nikde? Rychle situaci řešte.

Existuje i další způsob, jak se během čekání na novou kartu k vlastním penězům dostat. Můžete se domluvit s někým z blízkých, určitou částku prostřednictvím platby online přeposlat na jeho účet a nechat si ji z bankomatu vybrat od něj. Asi nemusíme podotýkat, že by mělo jít o blízkou osobu, které plně důvěřujete, aby se nestalo, že se dotyčný po přijetí platby nebude mít k tomu vám peníze vydat.

My vám v každém případě držíme palce, abyste podobnou situaci vůbec nemuseli řešit. A pokud ano, tak vám přejeme, aby celý proces blokace a získání nové karty proběhl hladce.

Hodnocení článku:

(6 hlasů, průměrné hodnocení: 3.67 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x