Mallpay a Indigo od Patria Finance vstupují do světa jednoduchých investic. Začátečníkům umožní investovat drobné částky při každé platbě

25.01.2022

<strong>Rychlosti, s jakou inflace ukusuje úspory, si všímají už i běžní Češi. Stále více z nich proto hledá nové cesty, jak uložené finance bránit. Nejlepší cestou k tomu jsou investice, se kterými však 94 % dospělých stále nemá zkušenosti. Vyplývá to z průzkumu fintechu Mallpay, který vstupuje do oblasti investování pro začátečníky a ještě letos se v ní chce prosadit. Díky spojení s investiční službou Indigo od Patria Finance přináší ideální nástroj pro první kroky v investičním světě, který umožní jednoduše investovat desetikorunové částky s každým nákupem. </strong>

Kvůli prudce rostoucí inflaci, která překročila 6 % a podle čerstvých slov z ČNB bude brzy atakovat či dokonce přesáhne 10 %, roste podle průzkumu Mallpay počet Čechů, kteří chtějí chránit své úspory investováním. Za poslední pololetí jejich počet stoupl skoro čtyřnásobně. A to i ve skupině těch, kteří se nepovažují za zkušené investory a nemají s investováním žádné zkušenosti. Nová služba Mallpay Investice proto nabídne v duchu hesla „kde je utrácení, tam musí být i šetření“* investování v momentě, který je pro všechny zcela samozřejmý – při běžném nakupování.

Mallpay Investice vytvořila exkluzivně na míru společnost Patria Finance a. s. a funguje ve spojení s její službou Indigo. Službu si může aktivovat každý uživatel ověřeného účtu Plus od Mallpay, kterých je v současnosti necelých deset tisíc. Aktivace, vedení i zrušení tohoto účtu je zdarma. Klienti neplatí transakční poplatek za jednotlivé investované částky a stejně jako klienti Indiga bez Mallpay Investice odvádí pouze roční poplatek ve výši 1 % z celkové investované částky. <h2>Investování pro úplné začátečníky</h2> <em>„Představili jsme společně ideální investiční nástroj pro 56 % Čechů. Tedy ty, kteří chtějí podle průzkumu investováním bránit úspory před inflací, ale zároveň přiznávají, že jsou zcela nezkušení,“ </em>vysvětluje <strong>Adam Kolesa, CEO Mallpay</strong>.<em> „Mallpay Investice jsou jednoduché na zřízení, srozumitelné, a hlavně je s nimi investování zábavné a hravé. To vše s nízkým poplatkem a zajímavým potenciálním výnosem.“</em>

Služba Mallpay Investice umožní spojit každou odloženou platbu Mallpay kartou nebo platebním tlačítkem s automatickou drobnou investicí přes Indigo. Jestli to bude 10, 50 nebo 100 korun, to si každý uživatel jednoduše nastaví ve svém uživatelském rozhraní v mobilní aplikaci Mallpay nebo na počítači. Zde také přehledně uvidí nejen celkovou investovanou částku, která se mu odečítá z měsíčního limitu, ale také vývoj své investice. Případně tu může automatické investování zastavit anebo zadat výběr investice.

<em>„Díky spolupráci Indiga s Mallpay rozšiřujeme náš ekosystém produktů o investiční službu pro úplné začátečníky a skutečně od drobných částek. Svět investic, který může být pro laika z podstaty složitý, chceme zpřístupnit opravdu každému,“</em> uvádí <strong>Tomáš Jaroš, generální ředitel Patria Finance, </strong>která službu Indigo vyvinula. <h2>Investice tak přirozené, jako vhození drobných do kasičky</h2> Spolupráce s Mallpay se pro Indigo a vůbec celou Patria Finance a. s. stává prvním krokem do světa mikroinvestic ve spojení s každodenními platbami. <em>„Investováním desetikorun s Mallpay Investice to může elegantně a snadno začít a úspěšným vedením vlastních portfolií na Patrii po pár letech pokračovat. Pokud chceme umět v Česku konečně zhodnocovat naše úspory a začít budovat bohatství domácností, pak se počítá každý, kdo si investování alespoň vyzkouší,“ </em>dodává <strong>Tomáš Jaroš</strong>.

Z průzkumu Mallpay vyplývá, jak by mělo vypadat ideální snadné investování pro nezkušené a ty, kteří s investicemi začínají. Respondenti nejčastěji uváděli možnost okamžitě investování přerušit, plný přehled na investovanými částkami, žádné papírování. Za výhodu považují i to, že se nemusí rozhodovat do čeho konkrétně investovat, mohu se v investování učit a nemusí na něj stále myslet.

<em>“Strávili jsme s našimi klienty hodiny diskuzemi, jak má vypadat investiční produkt pro člověka, který z má z investování obavy, ale zároveň ví, že se bez nich v současné situaci neobejde. Právě proto dává spojení Mallpay, Indiga a Patria Finance takový smysl. Výsledkem je nástroj, se kterým investice budou tak přirozené, jako je vhození drobných do kasičky. S tím rozdílem, že s Mallpay na to nemusíte myslet a potenciální výnos může být zajímavější než u keramického prasátka,”</em> zmiňuje <strong>Kolesa.</strong>

Podle Kolesy si díky tomu letos vůbec poprvé vyzkouší investování několik tisícovek Čechů, alespoň tisícikorunu by podle plánů mohlo s Mallpay každý měsíc investovat hned několik stovek uživatelů. <h2>Jak investice s Mallpay a Indigo fungují</h2> S Mallpay Investice a Indigem klienti investují do burzovně obchodovaných fondů (ETF) a skrze ně do akcií, dluhopisů nebo komodit. Jedinečný algoritmus Indiga nejprve sám najde optimální mix dle cílů investora, minimalizuje rizika a pak investici i vývoj na trzích neustále hlídá.

Indigo umí samo zakročit, investici přeskupit a třeba i ponechat proměnlivou část v hotovosti, aby chránilo před růstem rizika a případnými ztrátami vlivem tržního vývoje. Nad fungováním Indiga bdí tým zkušených analytiků Patrie, kteří jeho kroky mohou v případě potřeby usměrnit.

Srdcem Indiga je vyspělý algoritmus, vyvinutý experty Patrie, ČSOB/KBC či Univerzity v Lovani. Investovat v Indigu je možné už od pouhé stokoruny, a to pravidelně i jednorázově. Investování probíhá v korunách s automatickým přepočtem do měny daného ETF.

Míru rizika má každý uživatel nastavenou individuálně na základě svých preferencí. U odvážnějších investorů, kteří investují většinově do akcií, je průměrný výnos výrazně nad aktuální mírou inflace – od roku 2019 dosáhl 10,8 %* za všechny rizikové profily.

<strong> </strong>

<strong> </strong> <h2>Jaký přístup mají k investicím začátečníci?</h2> <strong>Máte díky inflaci větší zájem o investice</strong>

<em>vzorek 1300 respondentů, lidé nakupující online</em>

Ano                             59 %

Ne                               25 %

Nevím                         16 %

<strong> </strong>

<strong>Považujete se za zkušeného investora?</strong>

<em>vzorek 1300 respondentů, lidé nakupující online</em>

Ano                             7 %

Ne, ale věřím si          31 %

Ne a nevěřím si          62 %

<strong> </strong>

<strong>Jak by mělo vypadat ideální investování </strong><em>vzorek 1015 respondentů, lidé nakupující online, kteří se označili za nezkušené investory</em>

Kdykoli ho můžu hned zastavit                                             73 %

Vidím přehledně vklady i výnosy                                          69 %

Žádné papírování                                                                  63 %

Nemusím rozhodovat, do čeho konkrétně investovat          62 %

Mohu se v něm učit investovat                                             60 %

Nemusím na něj myslet                                                        53 %

&nbsp;

<strong>Proč se mi nechce investovat</strong>

<em>vzorek 1015 respondentů, lidé nakupující online, kteří se označili za nezkušené investory</em><strong>            </strong>

Nerozumím podmínkám a smlouvám                                   93 %

Bojím se, že přijdu o peníze                                                 92 %

Nejsem zkušený                                                                    89 %

Nerozumím investiční hantýrce                                            83 %

Chtěl bych si to napřed vyzkoušet nanečisto                       82 %

Nemám na to čas                                                                  41 %

Neumím rozhodnout, kolik peněz do investic poslat            40 %

&nbsp;

<strong>Co by vás motivovalo k tomu investice zkusit?</strong>

Jednoduchá aplikace, které budu věřit                                 53 %

Možnost investovat drobné částky při nakupování               51 %

Investování podle svého bez nutnosti ho s někým řešit       46 %

&nbsp;

* Výnos 10,8 % byl průměrný výnos od 30. 12. 2019 do 7. 12. 2021 za všechny rizikové profily a nejsou v něm zohledněny poplatky a daně. Výše uvedené sdělení není investičním poradenstvím ani investičním doporučením, nezohledňuje znalosti, zkušenosti v oblasti investování do investičních nástrojů ani finanční situaci investora, jeho cíle či postoj k riziku. Toto sdělení není nabídkou podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídkou podle § 1780 občanského zákoníku. Hodnota, cena či příjem z investičních nástrojů se může měnit anebo být ovlivněna pohybem směnných kurzů. V důsledku těchto změn může být hodnota investice do investičních nástrojů znehodnocena. Návratnost investice není garantována. Úspěšné investice v minulosti neindikují ani nezaručují příznivé výsledky do budoucna.